O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει στην μεταφορά μαχητικών F-16 στην Τουρκία, αλλά σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.
Η ανακοίνωσή του έρχεται λιγότερο από 24 ώρες μετά το «πράσινο φως» που έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO.
Μιλώντας ενόψει της έναρξης αργότερα σήμερα της συνόδου κορυφής του NATO στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, ο Σάλιβαν ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ήταν σαφής ότι υποστηρίζει τη μεταφορά».
«Ο Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός – επί μήνες υποστήριξε τη μεταφορά των F-16», είπε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους την Τρίτη. «Δεν έχει εκφράσει επιφυλάξεις ούτε έχει θέσει όρους σε αυτό και σκοπεύει να προχωρήσει» με τη μεταφορά, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αργότερα την Τρίτη. Οι δυο ηγέτες πιθανότατα θα συζητήσουν το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει F-16.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημαντικές πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ σε ξένους συμμάχους εγκρίνονται από το Κογκρέσο. Στο πλαίσιο αυτό, η διακομματική ομάδα γερουσιαστών είχε συστήσει στον Μπάιντεν να μην εξετάσει την πώληση πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία έως ότου η χώρα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, κάτι που έγινε χθες.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ, που έχει εκφράσει έντοντες αντιδράσεις και έχει ασκήσει βέτο, φάνηκε να αμβλύνει τη στάση του τη Δευτέρα. Ο Μενέντεζ ανέφερε ότι η καταγράφεται προσωρινή «κάμψη» της «επιθετικότητας» της Τουρκίας «έναντι των γειτόνων της», προσθέτοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.
Τόνισε πάντως πως συνεχίζει να διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία και πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να «ενισχυθεί η ασφάλεια της Ελλάδας» και να εξασφαλιστούν «διαβεβαιώσεις όσον αφορά μελλοντικές ενέργειες».
Διαβάστε ακόμα:
Ιστορική Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους: Ο Ερντογάν και οι προσδοκίες της Αθήνας