Βαριές ποινές επέβαλε λιβυκό δικαστήριο σε κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων στους οποίους επέρριψε ευθύνες για τους θανάτους μεταναστών που ήθελαν να περάσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στις ακτές κάποιας ευρωπαϊκής χώρας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η γενική εισαγγελία.
Εφετείο στην Αλ Μπάιντα, ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, απήγγειλε την ετυμηγορία του σε βάρος «προσώπων που ανήκαν σε συμμορία, η οποία οργάνωσε την αναχώρηση διά θαλάσσης παράτυπων μεταναστών (…) με αναξιόπλοο σκάφος, με αποτέλεσμα τον θάνατο 11 εξ αυτών», σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας.
Κατά την ίδια ανακοίνωση, στην οποία δεν διευκρινίζονται ούτε οι εθνικότητες, ούτε οι ταυτότητες των κατηγορουμένων, από τους 37 καταδικασθέντες, σε πέντε επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης, σε εννέα ποινή κάθειρξης 15 ετών και στους υπόλοιπους ποινή φυλάκισης ενός έτους.
Η Λιβύη έγινε κόμβος για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη από το 2011, αφότου επικράτησε χάος στο κράτος της βόρειας Αφρικής, μετά την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Σε έκθεσή της τον Μάρτιο, αποστολή του ΟΗΕ που ερεύνησε την κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λιβύη στηλίτευε πως μετανάστες και μετανάστριες που έχουν παγιδευτεί στη χώρα μετατράπηκαν σε σκλάβους και σεξουαλικές σκλάβες, κάτι που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η ομάδα ειδικών του Οργανισμού αναφέρθηκε επίσης σε πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε βάρος μεταναστών σε κέντρα κράτησης.
Τον Οκτώβριο του 2021, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ επέβαλαν κυρώσεις σε Λίβυο, τον Οσάμα αλ Κούνι Ιμπραήμ, για «φρικιαστικά εγκλήματα σε βάρος μεταναστών» από την υποσαχάρια Αφρική σε κέντρο κράτησης στη Λιβύη.