Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δική της φιλοδοξία να ενταχθεί στην ΕΕ.
«Πιστεύουμε ότι είναι ξεχωριστά ζητήματα» είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ. «Δεν θεωρούμε ότι θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», απάντησε, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνέδεσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.
Οι ΗΠΑ δεν αποφασίζουν ποιες χώρες θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε εξάλλου ο Μίλερ, τονίζοντας ότι αυτό το ζήτημα «θα πρέπει εν τέλει να λυθεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».
Ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Οι αντιδράσεις στους εκβιασμούς Ερντογάν
Την παραμονή της διήμερης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους ο Ερντογάν έθεσε έναν νέο όρο για να άρει το βέτο του στην ένταξη της Σουηδίας στο Σύμφωνο: την επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, οργάνωσε μια συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον στο Βίλνιους, η οποία όμως διακόπηκε ώστε να συζητήσει ο Ερντογάν πρώτα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί στο Βίλνιους και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον οποίο θα συζητήσει κυρίως «την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν έχει επικοινωνήσει τρεις φορές τις τελευταίες ημέρες με τον Τούρκο ομόλογό του, τον Χακάν Φιντάν, ώστε να πείσει την Τουρκία να άρει το βέτο, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Η Τουρκία επιθυμεί επίσης να αγοράσει μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ, ένα αίτημα που προσκρούει όμως στην αντίθεση του Κογκρέσου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters