Διαχωρίζουν το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, από τις ενταξιακές συζητήσεις της Τουρκίας με την ΕΕ – που έχουν παγώσει εδώ και χρόνια- Κομισιόν και Όλαφ Σολτς με αφορμή τις εκβιαστικές δηλώσεις Ερντογάν, που ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ανέφερε: « Η Ε.Ε. κρατά στην πόρτα της την Άγκυρα επί 50 χρόνια. Ανοίξτε τον δρόμο για εμάς και θα ανοίξουμε το δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»
Απαντώντας η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ ανέφερε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της Ε.Ε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι «η Ε.Ε. έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».
Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανίζι, περιέγραψε ως «θετικό μήνυμα» τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα μπορούσε να φανταστεί την προοπτική ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία στο εγγύς μέλλον».
«Η Σουηδία πληροί όλα τα κριτήρια για την ένταξή της και τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο (…) τόνισε ωστόσο. Εύχομαι ότι σύντομα η Σουηδία θα μπορέσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό εκλαμβάνω ως θετικό μήνυμα από τα σχόλια του τούρκου προέδρου», δήλωσε ο κ. Σολτς.
Από την άλλη οι ΗΠΑ, παρά την αναφορά του Λευκού Οίκου, ότι «επικεντρωνόμαστε στη Σουηδία, η οποία είναι έτοιμη να ενταχθεί στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», έστειλαν μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι πρέπει να ανοίξουν την πόρτα για την ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν πάντα τις προσδοκίες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεχίζει να τις υποστηρίζει», ανέφερε εκπρόσωπος, προσθέτοντας πάντως ότι οι συζητήσεις αυτές είναι ένα θέμα μεταξύ της Τουρκίας και της Ένωσης των 27 κρατών μελών.
Πιο ξεκάθαρο ήταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ο του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ η Τουρκία δεν θα έπρεπε να συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δική της φιλοδοξία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
«Πιστεύουμε ότι είναι ξεχωριστά ζητήματα» είπε στους δημοσιογράφους .