Skip to main content

Ερντογάν για Σουηδία: Πώς θα προσφέρει στο ΝΑΤΟ όταν δεν παίρνει αποστάσεις από τρομοκρατικές ομάδες;

REUTERS/Umit Bektas

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε για ακόμη μία φορά τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες.

Νέες βολές κατά της Σουηδίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξακολουθώντας να βάζει «μπλόκο» στο αίτημα της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε για ακόμη μία φορά τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες.

«Πώς θα μπορούσε να προσφέρει στο ΝΑΤΟ ένα κράτος που δεν λαμβάνει αποστάσεις από τρομοκρατικές ομάδες;» διερωτήθηκε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Επανέλαβε, εξάλλου, ότι η Τουρκία αναμένει από τη Σουηδία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του τριμερούς μνημονίου της Μαδρίτης για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία θα λάβει «την καλύτερη απόφαση» αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Θα το συζητήσουμε με τους εταίρους μας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο Βίλνιους και θα λάβουμε την καλύτερη απόφαση, όποια κι αν είναι αυτή», σημείωσε.

Συνάντηση Ερντογάν – Κρίστερσον τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα αναμένεται να συναντηθούν στο Βίλνιους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, σε μια απόπειρα να αρθούν τα τουρκικά εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Πέμπτη πως η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία είναι κοντά, έπειτα από συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Σουηδίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Στοκχόλμη δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να πείσει την Άγκυρα να άρει το βέτο της.