Σε εξέλιξη είναι από χθες διπλωματικό τουρ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αναζητώντας υποστήριξη για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της στρατιωτικής συμμαχίας στο Βίλνιους.
Ο Ζελένσκι πιέζει για μια πιο σαφή δέσμευση, που να υπερβαίνει δηλαδή την συνηθισμένη και αόριστη υπόσχεση ότι μια μέρα η χώρα θα γίνει δεκτή στη συμμαχία.
Μέχρι στιγμής έχει επισκεφθεί την Βουλγαρία και την Τσεχία, ενώ σήμερα αναμένεται στην Τουρκία με ενδιάμεση στάση στη Σλοβακία.
«Έχουμε ανάγκη ειλικρίνεια στις σχέσεις μας» με το ΝΑΤΟ, δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους από την Πράγα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τσέχο πρόεδρο Πετρ Πάβελ. Όπως εκτίμησε ο ίδιος, έχει έρθει η ώρα «να φανεί το θάρρος και η ισχύς αυτής της Συμμαχίας». «Αλλά μιλάμε επίσης για ένα σαφές μήνυμα, συγκεκριμένες αποφάσεις προς την κατεύθυνση της πρόσκλησης. Χρειαζόμαστε αυτό το κίνητρο».
«Όσο μεγαλύτερη είναι η πολιτική μας ενότητα, ιδιαίτερα στον τομέα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, τόσο περισσότερο το περιβάλλον του Ρώσου δικτάτορα θα καταρρέει και τόσο πιο αδύναμος θα γίνεται», δήλωσε ο Ζελένσκι από τη Σόφια.
Σήμερα θα συναντηθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία μετά τη ρωσική εισβολή. Ζελένσκι και Ερντογάν θα συνομιλήσουν κυρίως, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, για τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, την οποία η Ρωσία δεν βλέπει «κανέναν λόγο» να παρατείνει πέρα από τη 17η Ιουλίου, οπότε και λήγει. Η Μόσχα διαμαρτύρεται εδώ και μήνες για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.
Οι επισκέψεις του Ζελένσκι στην Ευρώπη έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη στρατιωτική προσπάθεια του Κιέβου, καθώς είναι σε εξέλιξη η ουκρανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη εδάφους που ελέγχεται από τη Μόσχα. Και οι δύο πλευρές εμπλέκονται σε έντονες μάχες κατά μήκος της πρώτης γραμμής στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες για τα πυρηνικά έχουν εκτοξευθεί καθώς το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για πιθανή επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια που κατέχεται από τη Ρωσία.
Διαβάστε ακόμα:
Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ: Τα 5 ζητήματα που δοκιμάζουν την ενότητα των μελών