Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να στείλουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, σύμφωνα με πολλά διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, παρά τις ανησυχίες για την ανάπτυξη των αμφιλεγόμενων όπλων που έχουν απαγορευτεί σε πάνω από 100 χώρες.
Τα πυρομαχικά διασποράς θα περιλαμβάνονται σε ένα νέο πακέτο βοήθειας που αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Οι New York Times, επικαλούμενοι άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις, ανέφεραν ότι αρκετοί από τους βασικούς συνεργάτες του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεκ, είχαν συστήσει στις ΗΠΑ να στείλουν τα όπλα σε μια συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας την περασμένη εβδομάδα.
Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα μέχρι στιγμής. «Δεν έχω κάτι να ανακοινώσω σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ. Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως «εξετάζει» την αποστολή των αμφιλεγόμενων πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, επίσης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο. Το Κίεβο ζητεί εδώ και καιρό να του διατεθούν τέτοια πυρομαχικά.
Τι είναι οι βόμβες διασποράς
Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση αφού ο φορέας ανοίξει πάνω από τον στόχο. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων και εγείρουν κίνδυνο για τον πληθυσμό. Μάλιστα αποτελούν απειλή τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου όσο και πολύ αργότερα, επειδή ορισμένες από τις βόμβες δεν θα εκραγούν αμέσως.
Σημειώνεται ότι περισσότερες από 120 χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 2008 για τα πυρομαχικά διασποράς για την απαγόρευση της χρήσης τους. Ανάμεσά τους είναι και βασικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως η Ουκρανία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει αυτή τη συνθήκη, αν και νόμος του 2009 απαγορεύει στις ΗΠΑ να εξάγουν πυρομαχικά διασποράς με ποσοστά αστοχίας βομβών άνω του 1%, που καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το στρατιωτικό απόθεμα των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν, ωστόσο, μπορεί να παρακάμψει τέτοιου είδους απαγορεύσεις σε περιπτώσεις που κρίνονται προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Νωρίτερα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) επέκρινε την Ουκρανία και τη Ρωσία για τη χρήση όπλων διασποράς στη σύγκρουση. Η Ρωσία έχει «χρησιμοποιήσει εκτενώς πυρομαχικά διασποράς, προκαλώντας πολλούς θανάτους αμάχων και σοβαρούς τραυματισμούς», ανλεφερε. Παράλληλα, οι ουκρανικές επιθέσεις με ρουκέτες διασποράς στην τότε ρωσικά κατεχόμενη πόλη Ιζιούμ το 2022 είχαν σκοτώσει τουλάχιστον οκτώ πολίτες και τραυμάτισαν άλλους 15. Η Ουκρανία έχει υποστηρίξει στο HRW ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς μέσα ή γύρω από την πόλη εκείνη τη στιγμή.