Την ένταξή τους στην ΕΕ έθεσαν ως στρατηγικό στόχο οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και Έντι Ράμα, αντίστοιχα, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στα Σκόπια.
Τα Σκόπια είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα στις πρωτεύουσες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής της «Διαδικασίας του Βερολίνου», η οποία εφέτος θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, στα Τίρανα.
Η «Διαδικασία του Βερολίνου» ξεκίνησε το 2014, ως μια πρωτοβουλία της Γερμανίας, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε. στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η «Διαδικασία του Βερολίνου» αποτελεί μια πλατφόρμα υψηλής συνεργασίας μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων που εκπροσωπούν τις έξι συμμετέχουσες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων -Σερβία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο – και των ομολόγων τους από τα κράτη που φιλοξενούν τις ετήσιες Συνόδους Κορυφής και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Εγώ και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας συμφωνούμε ότι οι δύο χώρες μας δεν θα παρεκκλίνουν από την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή τους και πως η Διαδικασία του Βερολίνου είναι εξαιρετικά σημαντική λόγω της ευκαιρίας για επενδύσεις και γενικά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και της ανάπτυξης των κοινωνιών μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα ζήτησε από την ΕΕ να προχωρήσει τις διαδικασίες για την ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους κόλπους της, όπως και να ενισχύσει την οικονομική βοήθεια που προσφέρει προς αυτές.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σημείωσε ότι απ΄ όλες τις περιφερειακές πρωτοβουλίες, έμφαση πρέπει να δοθεί στην «Διαδικασία του Βερολίνου», για την οποία ανέφερε ότι είναι μια γέφυρα, οι πυλώνες της οποίας πρέπει να ενισχυθούν, καθώς όπως σημείωσε, αυτή προσφέρει απτή προοπτική στην περιοχή.
Μετά τα Σκόπια, ο Έντι Ράμα αναχωρεί για την Πρίστινα, όπου προς το παρόν επιβεβαιώνεται ότι θα συναντηθεί μόνο με την πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, καθώς ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι φέρεται να αρνείται να συναντηθεί μαζί του.
«Ελπίζω όταν πάω στο Κόσοβο, ο Άλμπιν Κούρτι να μην έχει ξεχάσει τον κανόνα που λέει ότι αν έρθει κάποιος στο σπίτι σου, πρέπει να του ανοίξεις την πόρτα και απαγορεύεται να τον διώξεις» ανέφερε σήμερα ο Ράμα.
Ο Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Έντι Ράμα μόνο στο πλαίσιο της διακυβερνητικής διάσκεψης μεταξύ Κοσόβου και Αλβανίας η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον περασμένο μήνα όμως αναβλήθηκε μετά από αίτημα του Έντι Ράμα, λόγω της δυσμενούς θέσης και της έντονης κριτικής που δέχεται ο πρωθυπουργός του Κοσόβου από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για τη στάση του σχετικά με την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο βορρά του Κοσόβου. Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον ζητούν από τον Άλμπιν Κούρτι να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της στάσης που τηρεί η Πρίστινα για την κρίση στο βόρειο Κόσοβο, διέκοψε από την 1η Ιουλίου όλες τις επαφές σε επίπεδο επιτροπών, ανέστειλε τις επιδοτήσεις στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας, όπως και τις χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομής, από την βοήθεια που προβλέπεται για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Άλμπιν Κούρτι ότι φέρει την βασική ευθύνη για την ένταση στο βόρειο Κόσοβο και ζητούν από αυτόν να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις που έχει στείλει εκεί και να προχωρήσει στη διεξαγωγή νέων δημοτικών εκλογών σε τέσσερις δήμους, όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία.
Yπενθυμίζεται ότι στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στις 23 Απριλίου, τις οποίες οι Σέρβοι, με την προτροπή του Βελιγραδίου, αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν.
Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αναγνωρίστηκε από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας. Οι Σέρβοι ζητούν να διεξαχθούν εκλογές αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών, αλλά αρνείται να υλοποιήσει.
Πηγή: ΑΜΠΕ