Αντιμέτωποι με την έκλυση τέφρας και επικίνδυνων αερίων βρίσκονται περίπου 2.000 άνθρωποι, που ζουν σε περιοχές έως και 10 χιλιόμετρα μακριά από το ηφαίστειο Ουμπίνας, το πλέον ενεργό στο Περού. Η κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες το νότιο τμήμα της χώρας.
Η ηφαιστειακή τέφρα που εκτοξεύεται από τον κρατήρα του ηφαιστείου στην περιοχή Μοκέγουα, έχει φθάσει σε υψόμετρο 5.500 μέτρων και δοκιμάζει κοινότητες πάνω από 10 χιλιόμετρα μακριά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Περού.
Οι τοπικές αρχές δεν έχουν δώσει εντολή να απομακρυνθούν κατεπειγόντως κάτοικοι ακόμη, όμως το Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας (INDECI) κάνει ετοιμασίες προκειμένου να μεταφερθούν, αν χρειαστεί, σε καταφύγιο που κατασκευάστηκε το 2019. Τότε η ηφαιστειακή δραστηριότητα είχε ωθήσει τις αρχές να εκκενώσουν κοινότητες εκατοντάδων πολιτών.
Πάνω από 10 ενεργά ηφαίστεια στο νότιο Περού
Το μέτρο που κηρύχθηκε χθες επιτρέπει η κυβέρνηση να λάβει «εξαιρετικά μέτρα» και να προχωρήσει σε «ενέργειες» για να μειωθεί ο κίνδυνος από την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε χθες υπό την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε, διευκρίνισε η κυβέρνηση μέσω Twitter.
Στο νότιο Περού, όπου βρίσκονται σημαντικά μεταλλεία, εντοπίζονται πάνω από δέκα ενεργά ηφαίστεια. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται εξάλλου πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου καταγράφεται έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.