Skip to main content

Μετά το άκυρο, κινεζικό προσκλητήριο στον Μπορέλ

Ο Μπορέλ αναμενόταν να επισκεφτεί το Πεκίνο στις 10 Ιουλίου- Η επίσκεψη ακυρώθηκε από το Πεκίνο.

Μετά την αίσθηση που προκάλεσε η είδηση ότι η Κίνα ακύρωσε το ταξίδι του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ που ήταν προγραμματισμένο για την επόμενη εβδομάδα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι το Πεκίνο εκτιμά τις σχέσεις της με την ΕΕ και προσκαλεί τον Μπορέλ λ να επισκεφθεί τη χώρα εν ευθέτω χρόνω.

Ο Μπορέλ αναμενόταν να επισκεφτεί το Πεκίνο στις 10 Ιουλίου για να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του και να συζητήσει «στρατηγικά θέματα» συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά φέτος που ακυρώνεται το ταξίδι του Μπορέλ, καθώς τον Απρίλιο δεν μπόρεσε να ταξιδέψει αφού βρέθηκε θετικός στον COVID-19.

Οι πληροφορίες για την ακύρωση του ταξιδιού προήρθαν από εκπρόσωπο της ΕΕ, με διεθνή μέσα να σχολιάζουν κάνοντας λόγο για ενδείξεις ενός νέου «Ψυχρού πολέμου».  «Δυστυχώς, ενημερωθήκαμε από τους Κινέζους ομολόγους ότι οι προβλεπόμενες ημερομηνίες την επόμενη εβδομάδα δεν είναι πλέον δυνατές και πρέπει τώρα να κοιτάξουμε για εναλλακτικές», ανέφερε χθες η εκπρόσωπος της ΕΕ Ναμπίλα Μασράλι σε γραπτή δήλωση στο Reuters.

Ωστόσο, ακαλούθησε η πρόσκληση από την κινεζική πλευρά.  «Προσκαλούμε τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ να επισκεφθεί την Κίνα την καλύτερη δυνατή στιγμή και για τις δύο πλευρές. Επιθυμούμε να διατηρήσουμε την επικοινωνία με την ΕΕ για το θέμα», δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, στην τακτική συνέντευξη Τύπου.