Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε εκ νέου τη Ρωσία ότι προετοιμάζει επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, υποστηρίζοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν τοποθετήσει «αντικείμενα που μοιάζουν με εκρηκτικά» στους αντιδραστήρες της μονάδας.
Επικαλούμενος τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, ο Ζελένσκι είπε ότι τα αντικείμενα έχουν τοποθετηθεί στους αντιδραστήρες πολλών μονάδων παραγωγής ενέργειας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκεται επί του παρόντος υπό τον έλεγχο της Μόσχας.
Νωρίτερα, την Τρίτη, ο Ζελένσκι ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για τις «επικίνδυνες προκλήσεις» της Ρωσίας στο εργοστάσιο. Όπως είπε, με τον Μακρόν «συμφώνησαν να διατηρήσουν την κατάσταση υπό μέγιστο έλεγχο μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ)».
Οι προειδοποιήσεις του Ζελένσκι απηχούν τα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ. «Υπάρχει σοβαρή απειλή επειδή η Ρωσία είναι τεχνικά έτοιμη να προκαλέσει μια τοπική έκρηξη στον σταθμό, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απελευθέρωση [ραδιενέργειας]», είχε δηλώσει ο Ουκρανός πρόεδρος.
Στήριξη Μακρόν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο πρόεδροι, ο Μακρόν εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στον Ζελένσκι, ο οποίος ζητεί το ΝΑΤΟ να λάβει ξεκάθαρες δεσμεύσεις έναντι της χώρας του κατά τη σύνοδο της Συμμαχίας στις 11 και 12 Ιουλίου.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την επιθυμία του η σύνοδος να επιτρέψει να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ και να αποτελέσει με αυτό τον τρόπο ευκαιρία για τους συμμάχους να διαβεβαιώσουν την Ουκρανία για τη μακροπρόθεσμη στήριξή τους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.
Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ να αναλάβει «συγκεκριμένες» δεσμεύσεις αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία μετά το τέλος του πολέμου.
Οι σύμμαχοι αναζητούν ακόμη κοινή γραμμή αναφορικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στο Κίεβο αλλά και με την πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί τελικά στο ΝΑΤΟ.
Στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους το ΝΑΤΟ ελπίζει να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του νέου συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ουκρανίας παρουσία του Ζελένσκι.