Τον φαύλο κύκλο βίας στο Ισραήλ και την Δυτική Όχθη κατήγγειλε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, καλώντας τις ισραηλινές δυνάμεις να σέβονται τους διεθνείς κανόνες.
«Η πρόσφατη επιχείρηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η επίθεση με αυτοκίνητο στο Τελ Αβίβ υπογραμμίζουν με ανησυχητικό τρόπο μια γνώριμη αλληλουχία γεγονότων: η βία το μόνο που κάνει είναι να φέρνει περισσότερη βία. Οι θάνατοι, οι επιθέσεις κατά της σωματικής ακεραιότητας και η καταστροφή περιουσίων πρέπει να σταματήσουν», αναφέρει σε γραπτή δήλωση.
Η επίθεση με αυτοκίνητο προκάλεσε τον τραυματισμό επτά ανθρώπων σήμερα στο Τελ Αβίβ, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε την ευρείας κλίμακας επιχείρησή του στην οποία 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο βόρειο τμήμα της κατεχομένης Δυτικής Όχθης.
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, εξήρε την «ηρωική» επίθεση κάνοντας λόγο για «μια πρώτη απάντηση στα εγκλήματα κατά του λαού μας στον καταυλισμό της Τζενίν», όπου το Ισραήλ διεξήγαγε από τη Δευτέρα έως αργά απόψε τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρησή του εδώ και χρόνια στη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με τον Φόλκερ Τουρκ, το εύρος της επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην Τζενίν «συμπεριλαμβανόμενων των επανειλημμένων αεροπορικών πληγμάτων και της καταστροφής περιουσιών, εγείρουν μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τον σεβασμό των διεθνών κανόνων στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Ορισμένες από τις μεθόδους και ορισμένα από τα όπλα που χρησιμοποιούνται (…) συνδέονται γενικότερα με τη διεξαγωγή εχθροπραξιών στο πλαίσιο μιας ένοπλης σύγκρουσης παρά με την εφαρμογή του νόμου», επεσήμανε.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θεωρεί επομένως ότι οι αεροπορικές επιδρομές αντιβαίνουν στους κανόνες που ισχύουν για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων διατήρησης της τάξης: «Σε μια κατεχόμενη περιοχή, οι θάνατοι που προκύπτουν από αυτές τις αεροπορικές επιδρομές μπορούν επίσης να συνιστούν ανθρωποκτονία από πρόθεση».
Ως εκ τούτου, ο Τουρκ ζητεί οι επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να είναι σύμφωνες με τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με τη χρήση βίας, τονίζοντας ότι αυτοί οι κανόνες παραμένουν οι ίδιοι ακόμη και όταν πρόκειται για «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP