Η Τουρκία προειδοποίησε την Τρίτη ότι δεν θα πιεστεί να υποστηρίξει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι εξακολουθεί να αξιολογεί κατά πόσον η είσοδος της σκανδιναβικής χώρας θα ωφελήσει ή θα βλάψει τη Συμμαχία.
Τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έγιναν δύο ημέρες πριν συναντηθεί με τον Σουηδό ομόλογό του στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την προσπάθεια της Στοκχόλμης να γίνει το 32ο μέλος της αμυντικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Το ΝΑΤΟ ελπίζει να έχει καλωσορίσει τη Σουηδία μέχρι τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της συμμαχίας στη Λιθουανία στις 11-12 Ιουλίου.
Όμως η Τουρκία και η Ουγγαρία, καθυστερούν την επικύρωση λόγω μιας σειράς επιμέρους διαφορών τόσο με τη Στοκχόλμη όσο και με τις Βρυξέλλες.
Απαιτείται ομοφωνία για την ένταξη νέων χωρών.
«Ποτέ δεν εγκρίνουμε τη χρήση της πίεσης του χρόνου ως μέθοδο», δήλωσε ο Φιντάν σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.
Η Άγκυρα έχει απογοητευτεί από τις αποφάσεις της αστυνομίας της Στοκχόλμης να χορηγήσει άδειες για διαδηλώσεις στις οποίες αντι-ισλαμιστές έκαψαν σελίδες από το Κοράνι έξω από την τουρκική πρεσβεία και τζαμιά.
Ο Φιντάν αναφέρθηκε στο περιστατικό ως παράδειγμα της αποτυχίας της Σουηδίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε όταν κέρδισε την αρχική υποστήριξη της Τουρκίας για την αίτησή της στη Μαδρίτη πριν από ένα χρόνο.
Σουηδία: Τουρκικές «κατάρες» από νέα προσβολή κατά του Κορανιού
«Το σύστημα ασφαλείας της Σουηδίας δεν είναι σε θέση να σταματήσει τις προκλήσεις. Αυτό δεν φέρνει περισσότερη δύναμη αλλά περισσότερα προβλήματα στο ΝΑΤΟ», δήλωσε. «Όσον αφορά τη στρατηγική και την ασφάλεια, όταν συζητάμε για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το ερώτημα είναι αν θα είναι όφελος ή βάρος».
Η σουηδική κυβέρνηση καταδίκασε την Κυριακή το κάψιμο του Κορανίου την περασμένη εβδομάδα ως «ισλαμοφοβικό». Πρόσθεσε όμως σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι η Σουηδία έχει «συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι, της έκφρασης και της διαδήλωσης».
Πηγές: Daily Sabah, Al Arabiya