Skip to main content

Ταραχές στη Γαλλία: Στο 1 δισ. το κόστος των καταστροφών

REUTERS/Yves Herman

Η εκτίμηση αφορά τις επιχειρήσεις και δεν περιλαμβάνει ζημιές σε σχολεία, δημαρχεία ή κοινοτικά κέντρα.

Πάνω από 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος των καταστροφών κατά το κύμα βίας που βίωσε το τελευταίο διάστημα η Γαλλία, μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ που πυροβολήθηκε από αστυνομικό.

Την εκτίμηση αυτή έδωσε ο γαλλικός σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών Medef. Συγκεκριμένα, από την περασμένη Τρίτη έχουν λεηλατηθεί πλήρως περισσότερες  200 επιχειρήσεις και 300 τραπεζικά υποκαταστήματα και καταστράφηκαν 250 καπνοπωλεία. Η εκτίμηση αφορά τις επιχειρήσεις και δεν περιλαμβάνει ζημιές σε σχολεία, δημαρχεία ή κοινοτικά κέντρα.

Το κύμα βίας έχει κάνει εκκωφαντικά τα ζητήματα σχετικά με τον ρατσισμό και τις ανισότητες στη χώρα, ειδικά στις εθνοτικά μικτές γειτονιές γύρω από πόλεις και κωμοπόλεις. Η αντιπολίτευση και στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος έχει εκμεταλλευτεί την κρίση ως απόδειξη ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει να διασφαλίσει τη δημόσια ασφάλεια, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

«Τα βίντεο των ταραχών που κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο βλάπτουν την εικόνα της Γαλλίας», δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien ο επικεφαλής του Medef, Geoffroy Roux de Bézieux. «Είναι πάντα δύσκολο να πούμε αν ο αντίκτυπος θα είναι μακροχρόνιος, αλλά σίγουρα θα υπάρξει πτώση στις κρατήσεις αυτό το καλοκαίρι, αν και η σεζόν φαινόταν πολλά υποσχόμενη. Πολλές έχουν ήδη ακυρωθεί».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε με την αστυνομία και τους πυροσβέστες χθες, σε ένδειξη συμπαράστασης, συναντήθηκε επίσης σήμερα με τους δημάρχους πάνω από 200 πόλεων που επλήγησαν από τη βία την Τρίτη για να συζητήσουν την κατάσταση.