Skip to main content

Γαλλία: Η γιαγιά του 17χρονου καλεί σε αποκλιμάκωση των επεισοδίων

REUTERS/Nacho Doce

Πάνω από 2.000 άτομα έχουν συλληφθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων, ενώ 157 συνελήφθησαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Η γιαγιά του 17χρονου Nahel Merzouk, ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικό σε προάστιο του Παρισιού την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε να σταματήσουν οι βίαιες διαδηλώσεις που σάρωσαν τη χώρα μετά το θάνατό του, σύμφωνα με το CNN.

Η γιαγιά του Merzouk απηύθυνε έκκληση προς τους διαδηλωτές την Κυριακή, λέγοντας στη θυγατρική του CNN BFMTV: «Δεν πρέπει να καταστρέψουν τα σχολεία, να μην σπάσουν τα λεωφορεία, ήταν οι μαμάδες που παίρνουν τα λεωφορεία».

«Είμαι κουρασμένη», δήλωσε η γιαγιά, η οποία αναγνωρίστηκε ως Nadia από το BMFTV. Η μητέρα του Nahel, πρόσθεσε, «δεν έχει πια ζωή».

Νυχτερινές διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία, με τους διαδηλωτές να εκφράζουν οργή και κατηγορίες για τον τρόπο με τον οποίο αστυνομεύονται οι περιφερειακές κοινότητες της Γαλλίας και να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν η φυλή ήταν παράγοντας στο θάνατο της Ναχέλ.

Η γαλλική κυβέρνηση αντέδρασε αυστηρά στις συνεχιζόμενες βίαιες ταραχές, αναπτύσσοντας περισσότερους από 45.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες σε όλη τη χώρα μόνο το βράδυ της Κυριακής.

Πάνω από 2.000 άτομα έχουν συλληφθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων, ενώ 157 συνελήφθησαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα το πρωί τοπική ώρα, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Πολλοί από τους συλληφθέντες σε όλη τη διάρκεια του κινήματος διαμαρτυρίας είναι ανήλικοι, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, προσθέτοντας ότι η μέση ηλικία τους είναι 17 ετών. Πρόσθεσε ότι η αστυνομία είχε εντολή να «αποφύγει ένα ακόμη δράμα» μετά τον θάνατο του Ναχέλ, αναφερόμενος στους ταραξίες ως «κακοποιούς».