Τι αναζητούν οι ταξιδιώτες με αναπηρία όταν επιλέγουν μια πόλη για να επισκεφθούν; Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για όσους από εμάς έχουν αναπηρία, αλλά και για τις ίδιες τις πόλεις, καθώς προσπαθούν να αξιοποιήσουν μια μεγάλη και αυξανόμενη αγορά προσβάσιμων ταξιδιών.
Την ώρα που ο τουρισμός ανακάμπτει μετά την φθορά που υπέστη λόγω της πανδημίας, οι προσβάσιμες πόλεις για τα 1,3 δισεκ. άτομα που ζουν με αναπηρία γίνονται ακόμα πιο ελκυστικές.
Μια ευρεία έρευνα της Valuable 500 σε 3.500 άτομα με αναπηρία σε πέντε χώρες – ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Κίνα και Ιαπωνία – σχετικά με τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες και εμπειρίες παρέχει ανεκτίμητες πληροφορίες για το ζήτημα αυτό. Η έρευνα του 2022 όχι μόνο αναδεικνύει τα εμπόδια στα ταξίδια για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), αλλά ζητήθηκε επίσης από τους ερωτηθέντες να υποδείξουν τις πόλεις που θεωρούν πιο προσβάσιμες και γιατί, από τις οποίες καταρτίστηκε ένα top 10.
Τα δεδομένα που προέκυψαν παρέχουν μεγάλη κατανόηση για το τι κάνει μια πόλη ελκυστική για τους ταξιδιώτες με αναπηρία, από το εύρος των προσβάσιμων καταλυμάτων έως τη διαθεσιμότητα πληροφοριών για την προσβασιμότητα. Εδώ, εξερευνούμε τέσσερις από τις κορυφαίες πόλεις, εξηγώντας τι τις καθιστά κατάλληλο μέρος για να τις επισκεφτούν τα άτομα με αναπηρία και φέρνοντας πρόσθετες πληροφορίες από έμπειρους κατοίκους και επισκέπτες.
Σιγκαπούρη
Στη Σιγκαπούρη, το ερώτημα δεν είναι: «Τι είναι προσβάσιμο;» αλλά μάλλον: «Τι δεν είναι;».
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων στην έρευνα πρότεινε τη Σιγκαπούρη λόγω των προσβάσιμων δημόσιων συγκοινωνιών της, οι οποίες κάνουν τη μετακίνηση στην πόλη παιχνιδάκι. Επιπλέον, πάνω από το 95% των πεζόδρομων, των στάσεων ταξί και των στάσεων λεωφορείων είναι προσβάσιμα σε άτομα που ζουν με διάφορες αναπηρίες, ενώ πάνω από το 85% των δημόσιων λεωφορείων είναι προσβάσιμα σε αναπηρικό αμαξίδιο.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ωστόσο, ο πιο σημαντικός παράγοντας για τους ερωτηθέντες δεν ήταν η φυσική προσβασιμότητα, αλλά η αντιμετώπιση με κατανόηση και σεβασμό.
Λας Βέγκας
Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ του Λας Βέγκας (σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο του 6%) και το 30% των θέσεων εργασίας (διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου).
Πολλά ξενοδοχεία του Λας Βέγκας διαθέτουν έναν ειδικό για τους Αμερικανούς με αναπηρίες (ADA), ο οποίος βοηθά τους επισκέπτες με αναπηρίες – και διασφαλίζει ότι το ξενοδοχείο δεν θα παραβιάσει την ADA σε αυτή τη χώρα με τις πολλές δικαστικές διαμάχες.
Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ στην έρευνα Valuable 500 επέλεξαν το Λας Βέγκας λόγω της μεγάλης ποικιλίας προσβάσιμων καταλυμάτων και σχεδόν το 50% λόγω της εγγύτητας του καταλύματος με τα αξιοθέατα
Σίνδεϊ
Η πλειονότητα των κύριων αξιοθέατων του Σίδνεϊ, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων ιστορικών ακινήτων του National Trust της πόλης, είναι προσβάσιμα με αναπηρικό αμαξίδιο. Η εμβληματική Όπερα του Σίδνεϊ διαθέτει μια σειρά από διευκολύνσεις για άτομα με ανάγκες πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένων προσβάσιμων παραστάσεων, προγραμμάτων πρόσβασης και προσαρμοσμένων περιηγήσεων για κινητικά προβλήματα. Και μετά από χρόνια εκστρατείας, οι ανελκυστήρες εγκαταστάθηκαν επιτέλους στη γέφυρα του λιμανιού πριν από τέσσερα χρόνια.
Λονδίνο
Το Λονδίνο σημείωσε επίσης υψηλή βαθμολογία στην έρευνα, με το 57% των ερωτηθέντων να το αναφέρουν για τις προσβάσιμες συγκοινωνιακές συνδέσεις του, ενώ σχεδόν οι μισοί επέλεξαν την πρωτεύουσα επειδή τα πολιτιστικά αξιοθέατα της έχουν καλή υποστήριξη και εγκαταστάσεις προσβασιμότητας. Πολλά μεγάλα μουσεία και γκαλερί έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προσβασιμότητα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, η Εθνική Πινακοθήκη, η Tate Modern και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Υπάρχει επίσης πληθώρα πληροφοριών που είναι διαθέσιμες για τα άτομα με αναπηρία για τον προγραμματισμό διακοπών και εκδρομών. Η σελίδα Accessible London του Visit London είναι μια πλούσια πηγή που παραπέμπει στην επαγγελματικά ελεγμένη, με δυνατότητα αναζήτησης, βάση δεδομένων του AccessAble με λεπτομερείς οδηγούς πρόσβασης σε αξιοθέατα, ξενοδοχεία, καταστήματα και εστιατόρια, μεταξύ άλλων χώρων.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις της έρευνας, οι περισσότερες μορφές δημόσιων μεταφορών είναι πολύ προσβάσιμες, με όλα τα λεωφορεία να είναι προσβάσιμα σε αναπηρικό αμαξίδιο (αν και συχνά γεμάτα), όπως και όλες οι στάσεις του τραμ και οι περισσότερες προβλήτες πλοίων.