Ερευνητές του Αυστριακού ινστιτούτου Complexity Science Hub (CSH) υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για νοθεία , ειδικά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, όπου επικράτησε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 52% ,έναντι 48% του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών που εδρεύει στη Βιέννη, υπήρξε «χειραγώγηση» του αποτελέσματος, καθώς «στο 1,9% των εκλογικών περιφερειών κατεγράφη ένα στατιστικά, μάλλον απίθανο ,αποτέλεσμα υπέρ του Ερντογάν» στις εκλογές του 2023 στην Τουρκία. «Σε περιοχές με μικρότερα εκλογικά τμήματα και λιγότερες κάλπες, ο αριθμός των ψήφων και η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν διογκωμένος, προς όφελος του Τούρκου προέδρου», λέει ο Πέτερ Κλίμεκ , εκ των επικεφαλής της έρευνας.
«Επιπλέον, οι εκλογικές περιφέρειες με δύο ή λιγότερα εκλογικά τμήματα παρουσίασαν επίσης σημαντικά μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην αναλογία των ψήφων υπέρ του Ερντογάν από τον πρώτο έως τον δεύτερο γύρο των εκλογών», αναφέρει το Complexity Science Hub. «Τέτοιες στρεβλώσεις μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία πρακτικών εξαναγκασμού ή εκφοβισμού των ψηφοφόρων», λέει ο Κλίμεκ.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι τουρκικές εκλογές συνεχίζουν να επηρεάζονται από παρατυπίες που μπορεί να υποδηλώνουν νοθεία μεταξύ των ψηφοφόρων. Αν και οι στατιστικές αυτές παρατυπίες δεν ήταν τόσο μεγάλες για να καθορίσουν από μόνες τους το αποτέλεσμα των εκλογών, μπορούν πάντως να ωθήσουν ακόμη περισσότερο τους πολιτικούς όρους ανταγωνισμού στην Τουρκία προς μια ανελεύθερη δημοκρατία», είπε ο Κλίμεκ.
Οι αυστριακοί ερευνητές που παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία εντόπισαν ενδείξεις νοθείας και στον πρώτο γύρο , αν και μικρότερης έκτασης, όπως αναφέρουν.