Μετά από αρκετές νύχτες βίας και μεγάλης έντασης, άρχισε να διαφαίνεται μια επιστροφή στην ηρεμία στη Γαλλία. Η κοινωνική έκρηξη που προκάλεσε ο θάνατος του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού την περασμένη Τρίτη ανάγκασε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ακυρώσει την επίσκεψή του στη Γερμανία. Η επίσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από την Κυριακή.
Σχολιάζοντας χθες την κατάσταση στη Γαλλία, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι παρακολουθεί με ανησυχία αυτό που εκτυλίσσεται στη χώρα.
«Έχουμε δεσμούς φιλίας με τη Γαλλία και αποτελούμε ένα ζευγάρι που φροντίζει να λειτουργεί καλά η τόσο σημαντική για το μέλλον μας Ευρωπαϊκή Ένωση, γι’ αυτό παρακολουθούμε ασφαλώς με ανησυχία» αυτό που εκτυλίσσεται στη χώρα, δήλωσε ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι ο αρχηγός του γαλλικού κρά- τους θα βρει τα μέσα ώστε να βελτιωθεί γρήγορα η κατάσταση», πρόσθεσε.
Ο Γερμανός καγκελάριος είπε επίσης ότι κατανοεί τον λόγο για τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος ακύρωσε την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία για να αντιμετωπίσει τις ταραχές στο εσωτερικό της χώρας, λέγοντας ότι «θα έκανε ακριβώς το ίδιο».
Το σχόλιο του Βερολίνου δεν έμεινε όμως εκεί, όπως σημειώνει ο Guy Chazan της στήλης Europe Express των Financial Times. Ο Σολτς εκτόξευσε «βέλη», σημειώνοντας ότι τέτοιες ταραχές δεν θα είχαν συμβεί στη Γερμανία. Ο Σολτς χαρακτήρισε επίσης τις ταραχές στη Γαλλία «πολύ απογοητευτικές», αλλά εκτίμησε ότι η χώρα δεν εισέρχεται σε μια νέα εποχή αστάθειας. Συνέχισε λέγοντας ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τη βία και ευχήθηκε στον Μακρόν «καλή τύχη» στον χειρισμό της κατάστασης.
Η επίσημη επίσκεψη του Μακρόν στη Γερμανία, που είναι η πρώτη Γάλλου προέδρου εδώ και 23 χρόνια, θεωρήθηκε ως μια σπάνια ευκαιρία να εκκινήσει και πάλι η γαλλογερμανική μηχανή, την οποία πολλοί θεωρούν ως τη σημαντικότερη διμερή σχέση της ΕΕ, εξηγεί ο Chazan. Οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού πλήττονται από διαφωνίες για τα πάντα, από το καθεστώς της πυρηνικής ενέργειας μέχρι την ευρωπαϊκή συνεργασία στην αεράμυνα και την αναθεώρηση των οικονομικών κανόνων της ΕΕ.
Βέβαια ο Σολτς απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι με την ακύρωση της επίσκεψης Μακρόν χάνεται μια ευκαιρία να μπουν σε νέα βάση οι σχέσεις Γαλλίας και Γερμανίας. Όπως είπε, οι δύο ηγέτες «συναντιούνται σχεδόν κάθε εβδομάδα και δεν τηλεφωνούνται απλά».
Ερωτηθείς αν φοβάται ότι η Γερμανία θα βιώσει αντίστοιχο είδος ταραχών με τη Γαλλία, είπε ότι αυτό αποκλείεται. Ως απόδειξη, ανέφερε τον «χειμώνα της δυσαρέσκειας», τον οποίο είχε προβλέψει το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέρυσι όταν η Ρωσία διέκοψε τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αυτός ο «χειμώνας της δυσαρέσκειας» δεν ήρθε ποτέ καθώς η γερμανική κυβέρνηση έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τους ανθρώπους. Η Γερμανία έχει επίσης μια κουλτούρα κοινωνικής εταιρικής σχέσης που χρονολογείται από πολύ παλιά. «Ένα αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας και ένα καλό οικονομικό μέλλον», πρόσθεσε ο Σολτς.