Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποίησε τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι θα ήταν «αυτοκτονία» να μην δεχτούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία.
Τα σχόλια του Κουλέμπα έρχονται πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουλίου, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητηθεί η προσπάθεια ένταξης του Κιέβου. Βέβαια είναι το πιο ευαίσθητο πολιτικά σημείο της ατζέντας.
Η Ουκρανία επιδιώκει να λάβει δέσμευση από την συμμαχία για τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά αρκετοί σύμμαχοι σημειώνουν ότι μια σοβαρή συζήτηση για το θέμα μπορεί να γίνει μόνο αφού εκδιωχθούν οι ρωσικές δυνάμεις από το ουκρανικό έδαφος.
«Μετά το τέλος του πολέμου, θα είναι αυτοκτονικό για την Ευρώπη να μην δεχτεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, διότι θα σημαίνει ότι η επιλογή του… πολέμου θα παραμείνει ανοιχτή», είπε ο Κουλέμπα στην Axel Springer, μητρική εταιρεία του POLITICO.
«Ο μόνος τρόπος να κλείσουμε την πόρτα στη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ευρώπης και του ευρωατλαντικού χώρου στο σύνολό του είναι να βάλουμε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, γιατί η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επαναλάβει αυτή την εμπειρία ξανά», είπε ο Κουλέμπα.
Η πρέσβης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ Ναταλία Γκαλιμπαρένκο έχει εξηγήσει ότι ουσιαστικά το Κίεβο αναζητά «κάποιο είδος πρόσκλησης — ή τουλάχιστον μια δέσμευση … για να εξεταστεί το χρονοδιάγραμμα και οι λεπτομέρειες της ένταξης».
Στο πλαίσιο αυτό ο Κουλέμπα αναφέρθηκε στη Γερμανία και άλλα μέλη που δεν τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας δέσμευσης, προειδοποιώντας για ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι, όταν το Βερολίνο και το Παρίσι απέρριψαν την ένταξη στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία και τη Γεωργία. «Μην επαναλάβετε το λάθος που έκανε η καγκελάριος Μέρκελ στο Βουκουρέστι το 2008 όταν αντιτάχθηκε σθεναρά σε οποιαδήποτε πρόοδο προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτή η απόφαση άνοιξε την πόρτα στον Πούτιν για να εισβάλει στη Γεωργία και στη συνέχεια να συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές του προσπάθειες στην περιοχή και τελικά να προσαρτήσει παράνομα την Κριμαία», είπε ο Κουλέμπα. «Επειδή, αν η Ουκρανία γινόταν αποδεκτή στο ΝΑΤΟ μέχρι το 2014, δεν θα υπήρχε η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Δεν θα ήταν πόλεμος στο Ντονμπάς, δεν θα υπήρχε αυτή η μεγάλης κλίμακας εισβολή», συνέχισε.
Στη συνέντευξή του αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ότι θα είναι «αδύνατο» η Ουκρανία να κερδίσει τη Ρωσία, λέγοντας ότι «έχει κουραστεί να αντικρούει όλα αυτά τα ανούσια επιχειρήματα». «Είναι όλα μπλα μπλα μπλα», είπε ο Κουλέμπα.