Πού βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν; Αυτό αναρωτιόταν μεγάλο μέρος του διεθνούς Τύπου -και όχι μόνο- μέχρι τη Δευτέρα, δύο ημέρες μετά την ανταρσία της Wagner.
Από τη Δευτέρα, ωστόσο, και για τις ημέρες που ακολούθησαν, ο Πούτιν έκανε μια σειρά από ασυνήθιστες δημόσιες εμφανίσεις -όλες παρουσία εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης- σε μια προφανή προσπάθεια να δείξει ότι η κατάσταση παραμένει σταθερή.
Δευτέρα: Μήνυμα στον ρωσικό λαό
Τη Δευτέρα, σε ηχητικό του μήνυμα ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν παρουσίασε τη δική του πλευρά της ιστορίας: Είπε ότι οι άνδρες του κατευθύνονταν προς τη Μόσχα για να «λογοδοτήσουν» αυτοί που «έκαναν λάθη» στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αργά το βράδυ, ο Πούτιν εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές οθόνες. Παρά το προχωρημένο της ώρας –ασυνήθιστο να απευθύνεται μέσω διαγγέλματος ο Πούτιν τόσο αργά- ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκανε κάποια σημαντική ανακοίνωση, περιγράφοντας την εικόνα μιας Ρωσίας που ενώθηκε για να νικήσει την προδοσία της ηγεσίας της Wagner.
Τρίτη: Ομιλία με στρατιώτες
Την Τρίτη, σε μια εκδήλωση που οργανώθηκε εσπευσμένα, περίπου 2.500 στρατιώτες παρατάχθηκαν στην πλατεία του καθεδρικού ναού του Κρεμλίνου. Ο Πούτιν εκφώνησε ομιλία στα στρατεύματά του, συνοδεία σειράς οπτικών μηνυμάτων, καθώς στα πλάνα εμφανίζονταν η εκκλησία, το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος, ο στρατός.
Όπως σχολιάζει το BBC, το σχέδιο ήταν η παρουσίαση της Ρωσίας ως μιας χώρας που ενώνεται πίσω από τον Πούτιν. Στη σύντομη ομιλία του, ο Πούτιν ισχυρίστηκε εκ νέου ότι η ρωσική κοινωνία είναι ενωμένη μετά την ανταρσία της Wagner, ενώ επαίνεσε τον στρατό που «σταμάτησε έναν εμφύλιο πόλεμο».
Τετάρτη: Κοντά στο πλήθος
Την Τετάρτη, ο Πούτιν βρέθηκε σε επαφή με πολίτες, κάτι που δεν συνηθίζει να κάνει. Ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε το Νταγκεστάν επισήμως για να προεδρεύσει μιας συνάντησης για τον εσωτερικό τουρισμό. Ωστόσο, στη ρωσική τηλεόραση κυριάρχησαν οι εικόνες μετά τη συνάντηση, με τον Πούτιν να βρίσκεται ανάμεσα στο πλήθος στην πόλη Ντερμπέντ.
Όπως σχολιάζει το BBC, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κρατά αποστάσεις από αυτούς με τους οποίους έρχεται σε επαφή. Χαρακτηριστικές, άλλωστε, είναι οι συναντήσεις του με ηγέτες άλλων χωρών στα μεγάλα τραπέζια του Κρεμλίνου, με τον Πούτιν να κάθεται με ασφάλεια στη μια άκρη του τραπεζιού και τους καλεσμένους του στην άλλη άκρη. Εκείνες οι εικόνες, όμως, απείχαν πολύ από την παρουσία του στο Νταγκεστάν, όπου εθεάθη να φιλάει παιδιά, να αγκαλιάζει πολίτες, να τους δίνει το χέρι και να ποζάρει για φωτογραφίες.
Η παρουσιάστρια δημοφιλούς εκπομπής στο κανάλι Russia-1 περιέγραψε τις εικόνες: «Ακόμη και οι ροκ σταρ δεν έχουν τέτοιου είδους υποδοχή. Η Δύση χλευάζει ότι μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν ο πρόεδρος έχει αποδυναμωθεί. Αυτό αποδεικνύει ότι ισχύει το αντίθετο».
Πέμπτη: Χειροκρότημα και… ζωγραφιές
Την Πέμπτη, ο Πούτιν συμμετείχε σε επιχειρηματικό συνέδριο για τα ρωσικά εμπορικά σήματα στη Μόσχα. Κατά την είσοδό του στην αίθουσα, καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι του εξέφρασαν τη στήριξη τους.
Στην ίδια εκδήλωση, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε και κάτι ακόμη που δεν συνηθίζει: Σε έναν διαδραστικό πίνακα σχεδίασε ένα… σκίτσο. Ο Πούτιν ζωγράφισε ένα πρόσωπο, λίγο περίεργο και ακανόνιστο, με τρεις τρίχες για μαλλιά και μεγάλα αυτιά.
Ουκρανία: Το μυστικό ταξίδι του επικεφαλής της CIA στο Κίεβο
Μετά την ανταρσία, γίναμε μάρτυρες ενός δραστήριου Πούτιν την εβδομάδα που μας πέρασε. Φαινόταν να είναι παντού, όπως αναφέρει το BBC, σχεδόν σαν να ξεκίνησε την εκστρατεία του για επανεκλογή του. Οι δημόσιες εμφανίσεις του φαίνονται να αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Ρωσίας να πείσει ότι όλα είναι υπό έλεγχο.
Ωστόσο, παραμένουν τα ερωτηματικά που προκάλεσε η ανταρσία της Wagner και ο αιφνιδιασμός του Κρεμλίνου, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ήταν μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για την εξουσία του Πούτιν, με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες να παραμένουν αδιευκρίνιστες.
Με πληροφορίες από BBC