Skip to main content

«Εμφύλιος Πόλεμος» στη Γαλλία

Φωτ. REUTERS/Pascal Rossignol

Η Γαλλία βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με μια κοινωνική έκρηξη

Εδώ και τέσσερις ημέρες σημειώνονται βίαιες ταραχές σε πολλές γαλλικές πόλεις, μετά τον θάνατο ενός 17χρονου στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού από πυρά αστυνομικού.

Κτήρια και αυτοκίνητα πυρπολούνται και καταστήματα λεηλατούνται. Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν συλληφθεί -στην πλειονότητά τους, 17χρονοι. Κάπου 300 αστυνομικοί και πυροσβέστες τραυματίστηκαν.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλο και πιο σκληρά μέσα για να θέσει ξανά υπό έλεγχο την κατάσταση. Για να αποτρέψει νέες βίαιες διαδηλώσεις, κινητοποίησε  45.000 αστυνομικούς. Επιπλέον, διακόπηκε το βράδυ η κυκλοφορία λεωφορείων και τραμ μετά τις 21.00. Παρόλα αυτά ξέσπασαν ξανά ταραχές. Στη Λυών, τη Μασσαλία και την Γκρενόμπλ, περιπλανώμενες ομάδες λεηλάτησαν καταστήματα. Διαδηλωτές έσπασαν μάλιστα ένα κατάστημα όπλων στο κέντρο της Μασσαλίας. Πήραν μαζί τους μερικά κυνηγετικά τουφέκια, αλλά δεν κλάπηκαν πυρομαχικά, όπως είπε η αστυνομία.

Η Γαλλία βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με μια κοινωνική έκρηξη, μια κατάσταση που δυστυχώς επαναλαμβάνεται εδώ και πολλά χρόνια: υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία με θύμα έναν 17χρονο μεταναστευτικής καταγωγής, εκτεταμένες ταραχές στα προάστια. Είναι ο δεύτερος θάνατος μετά από αστυνομικούς ελέγχους φέτος στη Γαλλία. Πέρυσι, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε παρόμοιες καταστάσεις.

Αυτό που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα σήμερα είναι ότι κυκλοφορεί ένα βίντεο που αφήνει ελάχιστα περιθώρια αμφιβολίας για την ευθύνη του αστυνομικού. Ο συναισθηματικός αντίκτυπος είναι τόσο μεγάλος όσο και από το βίντεο του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ, το οποίο στις ΗΠΑ το 2020 οδήγησε στο κίνημα «Black Lives Matter».

Έκρηξη στα προάστια

Η Γαλλία βυθίζεται σε μια έκρηξη βίας, παρόμοια με εκείνη του 2005 στα banlieues —τα προάστια γκέτο στα σύνορα των μεγαλουπόλεων, όπου η χώρα μαζεύει και αποκλείει τους μετανάστες της για πάνω από μισό αιώνα. Και όπου ο όρος «παράλληλη κοινωνία» ταιριάζει περισσότερο από ποτέ.

Το 2005 είχα την «τύχη» να ζήσω από κοντά τις «ιστορικές ταραχές» που κράτησαν εβδομάδες, ως απεσταλμένος του τηλεοπτικού σταθμού Antenna. Τότε είχαν σκοτωθεί δύο παιδιά στο Προάστειο Κλισί σου Μπουά, καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν  από την αστυνομία.

Έκπληκτος είδα τότε ότι οι κάτοικοι εκεί ήταν σχεδόν όλοι καταγωγής από το Μαγκρέμπ. Μιλώντας μαζί τους καταλάβαινες πως αισθάνονταν  ότι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ένιωθαν προδομένοι από αυτή τη δημοκρατία, η οποία έχει ως σύνθημά της την «égalité» –την ισότητα.

Σήμερα, για τη μητέρα και τους φίλους του 17χρονου, η υπόθεση είναι ξεκάθαρη: πυροβολήθηκε επειδή η γαλλική αστυνομία είναι ρατσιστική, όπως υποστήριξε η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ. Μίλησε για «délit de faciès», δηλαδή για «έγκλημα λόγω της φάτσας». Στην αντιμετώπιση δηλαδή των Γάλλων με μεταναστευτικό υπόβαθρο από τη Βόρεια Αφρική, με διαφορετικό τρόπο από τους υπόλοιπους ανθρώπους στη Γαλλία.

«Εμφύλιος πόλεμος»

Από την πλευρά τους , τα δυο μεγαλύτερα συνδικάτα των Γάλλων αστυνομικών, χαρακτηρίζουν τους διαδηλωτές ως «παράσιτα» και κάνουν λόγο για «πόλεμο» κατά της αστυνομίας. Τα δυο συνδικάτα αντιπροσωπεύουν περίπου τους μισούς αστυνομικούς στη Γαλλία. Κάλεσαν μάλιστα για δράση κατά των διαδηλωτών. «Τώρα είναι η ώρα για την καταπολέμηση αυτών των «παρασίτων», ανέφερε μια δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα συνδικάτα Alliance Police Nationale και Unsa Police. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, οι αστυνομικοί βρίσκονται σε «πόλεμο».

«Μπροστά σε αυτές τις άγριες ορδές, δεν αρκεί πλέον να ζητάμε ηρεμία, πρέπει να επιβληθεί», αναφέρουν τα δύο συνδικάτα και προσθέτουν: «Αύριο θα είμαστε σε αντίσταση, αυτό πρέπει να το γνωρίζει η κυβέρνηση».

Ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν έγραψε στο Twitter ότι «τα αστυνομικά συνδικάτα που ζητούν εμφύλιο πόλεμο θα πρέπει να μάθουν να κρατούν τα στόματά τους κλειστά.

Η άκρα δεξιά κατηγορεί από την πλευρά της τον πρόεδρο Μακρόν ότι επέδειξε «πολύ μικρή σκληρότητα» απέναντι στη βία.

Οι προοπτικές δεν είναι καλές. Ίσως τα παιδιά των προαστείων -πολλά από τα οποία δεν είχαν ποτέ καν τα μέσα για να κάνουν διακοπές- με τα παθιασμένα συναισθήματά τους να ανάψουν και πάλι το φυτίλι μιας ανεξέλεγκτης έκρηξης…

Διαβάστε επίσης:

Φόνος σε μια κοινωνία που βράζει

Γαλλία: «Οι γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους», προειδοποιεί ο Μακρόν – Έκρυθμη η κατάσταση

Ταραχές στη Γαλλία: Πάνω από 1.300 συλλήψεις – Κηδεύεται ο 17χρονος