Το κινεζικό μπαλόνι, το οποίο είχε καταρριφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, δεν συνέλεξε πληροφορίες όταν πέταξε πάνω από το αμερικανικό έδαφος, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν την εξασφάλιση πληροφοριών από το μπαλόνι, κάτι το οποίο «βεβαίως βοήθησε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Πατ Ράιντερ, δίχως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Το αερόστατο διέσχισε τις ΗΠΑ από την Αλάσκα ως την Νότια Καρολίνα, στα τέλη Ιανουαρίου ως τις αρχές Φεβρουαρίου.
Πέρασε πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας και καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου πάνω από τον Ατλαντικό.
Τα συντρίμμια του ανακτήθηκαν από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έκτοτε μελέτησαν το περιεχόμενό του.
Το περιστατικό ψύχρανε τις σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε εκείνη την περίοδο το ταξίδι του στην Κίνα.
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, επρόκειτο για κατασκοπευτικό μπαλόνι, κάτι το οποίο το Πεκίνο είχε διαψεύσει, λέγοντας ότι το αερόστατο παρασύρθηκε ακούσια στον αμερικανικό εναέριο χώρο.
Προ ημερών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμηση πως «οι Κινέζοι ηγέτες δεν γνώριζαν» πού βρισκόταν το αερόστατο ούτε τι περιείχε.
Αξιωματούχοι: Αμερικανικά εξαρτήματα στο κινεζικό μπαλόνι
Το κινεζικό μπαλόνι διέθετε ορισμένα εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής, μετέδωσε την Πέμπτη το ABC News, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο.
Δεν έχει διευκρινιστεί εάν κάποιο από τα αμερικανικά εξαρτήματα πωλήθηκε παράνομα στην Κίνα.
Τη Δευτέρα, το BBC Panorama αποκάλυψε νέα στοιχεία για τα αερόστατα της Κίνας – συμπεριλαμβανομένων πτήσεων πάνω από την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.