Σχεδόν 40.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός σε όλη τη Γαλλία, με φόντο τις διαδηλώσεις για τον θάνατο 17χρονου από πυρά αστυνομικού στη Ναντέρ.
Οι δυνάμεις της τάξης θα είναι τετραπλάσιες απ’ ό,τι στη διάρκεια της περασμένης νύχτας, κατά την οποία οι συγκρούσεις και οι ζημιές πολλαπλασιάστηκαν και επεκτάθηκαν σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.
«Η απάντηση του κράτους πρέπει να είναι αποφασιστική, απόψε θα κινητοποιηθούν 40.000 αστυνομικοί, περιλαμβανομένων 5.000 στην περιοχή του Παρισιού, έναντι 9.000 χθες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.
Τουλάχιστον 180 άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από τη δεύτερη νύχτα επεισοδίων στη χώρα, ενώ 170 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.
Στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) και έπειτα από πρόσκληση της μητέρας του θύματος, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο προάστιο της Ναντέρ, λίγο έξω από το Παρίσι.
Ο εισαγγελέας της Ναντέρ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι με βάση τα στοιχεία της έρευνας που διενέργησε, η χρήση του όπλου από τον αστυνομικό «δεν δικαιολογείται» και ότι θα του απαγγελθεί κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Ανακοίνωσε επίσης ότι από την τοξικολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε δεν προέκυψε ότι ο 17χρονος οδηγός ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, ούτε και ο συνοδηγός του, ενώ ένα τρίτο άτομο, το οποίο ήταν μέσα στο αυτοκίνητο και διέφυγε, αναζητείται.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε το πρωί υπουργική σύσκεψη για τη διαχείριση της κρίσης, ενώ χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις πράξεις βίας που ξέσπασαν χθες στη Γαλλία και είχαν ως αποτέλεσμα την πυρπόληση κρατικών κτηρίων, όπως αστυνομικά τμήματα, δημοτικά κτήρια και σχολεία, αλλά και πολλών αυτοκινήτων.
Κυβερνητικά στελέχη απευθύνουν από σήμερα το πρωί εκκλήσεις κατά της χρήσης βίας και υπέρ της επιστροφής της ηρεμίας, κυρίως στα προάστια του Παρισιού, ενώ πολιτικοί παράγοντες από τον χώρο κυρίως της δεξιάς και της ακροδεξιάς εκτιμούν ότι οι περιοχές, στις οποίες έχουν ξεσπάσει βίαιες εκδηλώσεις, θα πρέπει να τεθούν υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων του 2005. Από την άλλη, κόμματα και πολιτικοί παράγοντες από το χώρο της αριστεράς επιρρίπτουν πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για τις εντολές που δίνει στις αστυνομικές δυνάμεις.
Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης: