Άλλοι είδαν μια μοναδική ευκαιρία για την Ουκρανία μετά την ανταρσία της Wagner και άλλοι το ακριβώς αντίθετο, μια χαμένη ευκαιρία. Οι πρώτοι κάνουν λόγο για αποδιοργάνωση των ρωσικών δυνάμεων, οι δεύτεροι για ένας χάος που δεν μπόρεσε να αποβεί μοιραίο για τη Ρωσία στο πεδίο λόγω της μικρής διάρκειας ζωής του.
Σίγουρα όταν ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Γεβγκένι Πριγκόζιν ξεκινούσε την «πορεία δικαιοσύνης» του προς τη Μόσχα, στο Κίεβο χαμογελούσαν διακρίνοντας μια δυναμική διάσπασης στο ρωσικό κράτος που θα επηρέαζε το ηθικό μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και θα αποσπούσε την προσοχή από την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου.
Όμως η εξέγερση δεν μπόρεσε να κλείσει ούτε δύο μέρες, και η Ουκρανία, αν και συνεχίζει να κάνει μικρές προόδους στο πεδίο, δεν φαίνεται να έχει διευκολυνθεί σημαντικά μέχρι στιγμής στην αντεπίθεσή της. Ούτε είναι σίγουρο ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με αξιωματούχους και αναλυτές.
Η Ουκρανία επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι τα στρατεύματα της Wagner δεν πολεμούν πλέον στο μέτωπο και αντικαταστάθηκαν από ρωσικές μονάδες. Ωστόσο, όπως αναγνωρίζει η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, η εξέγερση της ομάδας δεν έχει επηρεάσει ακόμα τον πόλεμο. Ο αντίκτυπος έτσι της ανταρσίας στα πεδία των μαχών είναι περιορισμένος, σύμφωνα με αναλυτές αλλά και το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.
Βέβαια είναι πολύ νωρίς για να γίνει μια πλήρης αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η ανταρσία της Wagner θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, σημειώνει ο απόστρατος στρατηγός και συγγραφέας Μικ Ράιαν, επιχειρώντας να συνοψίσει τις τρεις πιθανές επιπτώσεις στη ρωσική στρατιωτική δύναμη μάχης.
Η δύναμη μάχης συναποτελείται από τρεις πτυχές, το φυσικό υλικό, το πνευματικό και το ηθικό.
- Όσον αφορά το πρώτο (στρατεύματα και εξοπλισμός), η ανταρσία της Wagner θα στερήσει στο εξής στον ρωσικό στρατό μερικά από τα καλύτερα στρατεύματά του στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Άλλωστε η μοναδική μεγάλη επιτυχία των ρωσικών δυνάμεων το τελευταίο διάστημα είναι η κατάληψη του Μπαχμούτ, όπου η Wagner διεύθυνε τις επιχειρήσεις.
- Όσον αφορά το δεύτερο, παρά τις απαιτήσεις του Πριγκόζιν, είναι απίθανο ο Πούτιν να απομακρύνει τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ή τον στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, την απομάκρυνση των οποίων ζητούσε. Μέχρι στιγμής δεν λειτούργησαν με ευφάνταστο τρόπο στις συγκρούσεις. Αντίθετα φαίνεται να προσαρμόζονται με αργό βήμα, και μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν αναμένεται να συνεχίσουν την ίδια τακτική.
- Ο Πριγκόζιν επηρεάζει και το ηθικό των ρωσικών δυνάμεων. «Διέσχισε τον Ρουβίκωνα» με την ανταρσία του όταν δημοσίευσε ένα βίντεο την περασμένη εβδομάδα που αμφισβήτησε τον σκοπό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Στον πόλεμο, ο σκοπός έχει σημασία. Παρέχει την έμπνευση για την οποία οι στρατιώτες ρισκάρουν τη ζωή τους. Η ανοιχτή υπονόμευση της στρατηγικής λογικής του πολέμου θα είναι μια μορφή πνευματικής διάβρωσης για τη ρωσική μαχητική δύναμη.
Εντός του ρωσικού στρατού, θα υπάρξει βαθιά δυσφορία μεταξύ πολλών ηγετών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία για την πίστη των διαφορετικών μονάδων. Θα υπάρχει μια συνεχής ανησυχία μεταξύ των ανώτερων ηγετών σχετικά με το ποιος θεωρείται άξιος εμπιστοσύνης στην αλυσίδα διοίκησής τους – πάνω και κάτω από αυτούς, σημειώνει ο Ράιν δίνοντας το παράδειγμα του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν που, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, γνώριζε τα σχέδια του Πριγκόζιν να στασιάσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σουροβίκιν δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από το περασμένο Σάββατο, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές ότι έχει συλληφθεί. Τελευταίο μέσο που μετέδωσε την είδηση είναι οι Financial Times. Δεν είναι σαφές εάν ο Σουροβίκιν έχει κατηγορηθεί ως συνωμότης στην εξέγερση που ηγήθηκε ο Πριγκόζιν το Σάββατο ή απλώς τέθηκε υπό κράτηση για ανάκριση. Το Κρεμλίνο πάντως αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει την τύχη του στρατηγού.
Εάν είναι πραγματικά υπό κράτηση, μπορεί να συμβαίνουν τουλάχιστον δύο πράγματα, εξηγεί ο αναλυτής στο European Council on Foreign Relations Κίριλ Σάμιεφ:
- είτε ήταν πραγματικά αναμεμειγμένος με κάποιο τρόπο,
- είτε είναι ο βολικός αποδιοπομπαίος τράγος. «Τώρα είναι η ώρα να κυνηγήσει όλους τους ανθρώπους που η στρατιωτική ηγεσία αντιπαθεί», σχολιάζει, εκτιμώντας ότι αυτά είναι καλά νέα για την Ουκρανία.
Αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει τα ρωσικά συστήματα και «η έλλειψη εμπιστοσύνης θα διαποτίσει μέχρι το γραφείο του προέδρου», λέει χαρακτηριστικά ο Ράιαν. «Αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης, από τα μέλη του στρατού και τις δυνάμεις ασφαλείας καθώς και από το ευρύ κοινό που στρέφει την προσοχή του σε αυτές, θα υποβαθμίσει επίσης το ηθικό των ηγετών και των στρατιωτών στο πεδίο», συνεχίζει, διευκρινίζοντας πως παρόλο που αυτό δεν έχει φανεί ακόμα στο αποτέλεσμα των μαχών, θα αυξήσει την πίεση στην οποία εκτίθενται οι ρωσικές δυνάμεις υπό την τρέχουσα ουκρανική επίθεση. «Η ανταρσία θα διαβρώσει αργά, με την πάροδο του χρόνου, τη μαχητική ισχύ του ρωσικού στρατού», καταλήγει.