Το αποτυχημένο πραξικόπημα του Γιεβγκένι Πριγκόζιν κατέδειξε την ευθραυστότητα της εξουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ή όπως το έθεσε ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι: “Τώρα η χώρα και ο κόσμος γνωρίζουν ότι είναι δυνατόν να επαναστατήσει κανείς εναντίον του Πούτιν”.
Το πιο ανησυχητικό όμως για τον Πούτιν είναι το προφανές συμπέρασμα ότι πολλοί από τους κατασκόπους και τους κορυφαίους αξιωματούχους του, γνώριζαν αλλά δεν τον ενημέρωσαν.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίζονται ότι ήξεραν εκ των προτέρων ότι κάτι συνέβαινε, οπότε είναι απίθανο, τουλάχιστον η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τη Wagner, να μην πρόσεξε κάτι το.. ασυνήθιστο.
Η απουσία προληπτικής δράσης υποδηλώνει ότι κάποιοι βασικοί παίκτες αποφάσισαν απλώς να παρακολουθούν και να δουν αν οι μέρες του προέδρου ήταν μετρημένες.
Ο Γιέλτσιν και το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης
O Τζέιμι Ντέτμερ, του Politico, θυμάται τα γεγονότα του 1991, όταν αποπειράθηκε πραξικόπημα κατά του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, του τελευταίου σοβιετικού ηγέτη.
Ο τότε πρόεδρος Γιέλτσιν αν και αντίπαλος του Γκορμπατσόφ, εκείνο το βράδυ έγινε ο πιο τολμηρός υποστηρικτής του, όταν σκαρφάλωσε στα σοβιετικά τανκς για να καλέσει τους πολίτες σε ανυπακοή και γενική απεργία.
Τελικά ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επανήλθε στο τιμόνι της Σοβιετικής Ένωσης μετά από τρεις μέρες.
Ο Γκορμπατσόφ όμως επλήγη θανάσιμα. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την επιστροφή του, ο Γιέλτσιν και οι ηγέτες των σοβιετικών δημοκρατιών, με πρώτη την Ουκρανία, κήρυξαν το τέλος της ΕΣΣΔ.
«Ένα βήμα πριν από τον εμφύλιο πόλεμο»
Τα γεγονότα του 1991 δίνουν μια ιδέα για το τι μπορεί να εκτυλιχθεί τώρα στη Ρωσία.
Τα καμώματα του Πριγκόζιν, η εναντίωσή του στον άνθρωπο που τον ανέδειξε, ανέδειξαν το γεγονός ότι οι προδότες καραδοκούν.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το καθεστώς έμεινε αδρανές. Επιφανείς προσωπικότητες σιώπησαν ή περίμεναν την ώρα τους, προσπαθώντας να υπολογίσουν τον πιθανό νικητή της αντιπαράθεσης.
Ο κόσμος στο Ροστόφ φώναζαν συνθήματα υποστήριξης προς τους αντάρτες.
Βασικοί σύμμαχοι και προπαγανδιστές του Πούτιν αναρωτήθηκαν πώς οι εξεγερμένοι μαχητές έφτασαν τόσο κοντά στη Μόσχα. “Αν οι φάλαγγες των τανκς προελαύνουν, γιατί δεν τις σταματάμε;”. διερωτήθηκε ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Βλαντιμίρ Σολοβιόφ το βράδυ του Σαββάτου.
“Η Ρωσία βρισκόταν ένα βήμα πριν από τον εμφύλιο πόλεμο”, ανακοίνωσε το Tsargrad, ένα εθνικιστικό μέσο ενημέρωσης. “Πολιτικά, η ισορροπία των υφιστάμενων δυνάμεων έχει ήδη διαρραγεί”, ανέφερε σε κύριο άρθρο του. “Οι περιβόητοι “πύργοι του Κρεμλίνου” ταλαντεύονται. Κάποιοι ίσως χρειαστεί να φύγουν”
Χαοτική και βίαιη
Αν έρθει η τελική κατάρρευση, είναι πιθανό να είναι χαοτική και βίαιη. Οι siloviki, οι πραιτωριανοί αξιωματούχοι ασφαλείας του Πούτιν, είναι απίθανο να εγκαταλείψουν εύκολα και χωρίς μάχη την εξουσία, τα προνόμια και τον πλούτο τους. Το καλύτερο σενάριο προβλέπει ότι παρασκηνιακά θα τα βρουν μεταξύ τους, και θα καταλήξουν σε μια διευθέτηση, ενδεχομένως με τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν ως εικονικό ηγέτη.
Αλλά ακόμη και αν μπορέσουν να το κάνουν, για πόσο καιρό θα κρατήσει η ηρεμία πριν οι φατρίες αρχίσουν να τσακώνονται μεταξύ τους; Και αν τα πράγματα αρχίσουν να καταρρέουν , θα αδράξουν τη στιγμή οι ανυπότακτες περιοχές και οι θιγόμενες μειονότητες ώστε να πιέσουν για ανεξαρτησία ή αυτονομία, δρομολογώντας νέες απρόβλεπτες εξελίξεις για τη Ρωσία;
Χάρη στην Wagner – αποδείχτηκε ότι όλα είναι δυνατά στη Ρωσία και ότι το καθεστώς είναι εξαιρετικά αδύναμο.
“Δεν έχουμε δει την τελευταία πράξη”, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο CBS την Κυριακή.
naftemporiki.gr