Κατά ένα ή και δύο χρόνια νεότεροι γίνονται αυτομάτως οι κάτοικοι της Νότιας Κορέας, με τη χώρα να υιοθετεί τη διεθνώς αποδεκτή μέθοδο για τη μέτρηση της ηλικίας, εγκαταλείποντας το προηγούμενο σύστημα, το οποίο ήταν αντιδημοφιλές και είχε χαρακτηριστεί παράδοξο.
Βάσει του προηγούμενου συστήματος, από τη στιγμή που ένα μωρό γεννιόταν στη Νότια Κορέα θεωρείτο πως ήταν ήδη ενός έτους, ενώ την Πρωτοχρονιά όλοι μεγάλωναν κατά ένα έτος.
Ο ασυνήθιστος αυτός τρόπος μέτρησης, σήμαινε ότι ένα μωρό που γεννιόταν στις 31 Δεκεμβρίου, θα γινόταν δύο ετών μόλις άλλαζε η χρονιά – και ενώ στην πραγματικότητα ήταν δύο ημερών.
Ωστόσο, σύμφωνα με την αναθεώρηση του συστήματος μέτρησης που υιοθετείται από σήμερα, οι ηλικίες θα υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως στον υπόλοιπο κόσμο στα περισσότερα διοικητικά και αστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων και άλλων επίσημων εγγράφων.
Η Εθνοσυνέλευση, η οποία ενέκρινε την αλλαγή τον Δεκέμβριο, δήλωσε ότι θα «επιλυθεί η κοινωνική σύγχυση που προκαλείται από τη μικτή χρήση υπολογισμών ηλικίας».
Ενώ το παγκόσμιο πρότυπο εφαρμοζόταν στα ιατρικά και νομικά έγγραφα από τη δεκαετία του 1960, σε άλλα επίσημα έντυπα χρησιμοποιείτο η παραδοσιακή μέθοδος.
Το προηγούμενο σύστημα μέτρησης βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής τα τελευταία χρόνια, με πολιτικούς της Νότιας Κορέας να υποστηρίζουν ότι προκαλεί σύγχυση κάνοντας τη χώρα -μια παγκόσμια τεχνολογική και πολιτιστική δύναμη- να φαίνεται πως δεν ταιριάζει με τον υπόλοιπο κόσμο.
Αν και ορισμένοι αναμένεται να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το παλιό σύστημα μέτρησης ηλικίας, το 86% δηλώνει ότι θα υιοθετήσει το διεθνές σύστημα στην καθημερινή του ζωή, σύμφωνα με έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.
Με πληροφορίες από Guardian, AFP