Τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες άφησαν την τελευταία τους πνοή τα ξημερώματα της Τετάρτης από πυρά των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσαν οι αρχές του διαφιλονικούμενου θύλακα.
Το επεισόδιο σημειώθηκε την ώρα που η Ουάσιγκτον φιλοξενεί νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν με στόχο την εξεύρεση λύσης για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε ξεχωριστά χθες με τους ομολόγους του της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν και του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ προτού συναντηθούν και οι τρεις άνδρες μαζί.
Οι συνομιλίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται να διαρκέσουν έως την Πέμπτη.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ειρήνη βρίσκεται κοντά και ότι ο άμεσος διάλογος αποτελεί κλειδί για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων και την επίτευξη βιώσιμης και αξιοπρεπούς ειρήνης» και για τις δύο πλευρές, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ
Στις αρχές Μαΐου είχαν συναντηθεί και πάλι στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ενώ συνομιλίες διεξήχθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες στις Βρυξέλλες και τη Μόσχα.
Η Ρωσία ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα από το Αζερμπαϊτζάν να αποκαταστήσει την πρόσβαση μέσω της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αφού παρατηρήθηκαν ελλείψεις προϊόντων στον θύλακα. Από τον Δεκέμβριο το Γερεβάν κατηγορεί το Μπακού ότι εμποδίζει τον ανεφοδιασμό της διαφιλονικούμενης περιοχής, κλείνοντας τον διάδρομο του Λατσίν.
Οι δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου ενεπλάκησαν σε δύο πολέμους, τη δεκαετία του 1990 και του 2020, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζερικής επικράτειας αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.
Στον πρώτο πόλεμο, που προκάλεσε τον θάνατο 30.000 ανθρώπων, οι αυτονομιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Ναγκόρνο Καραμπάχ και περιοχές γύρω από τον ορεινό θύλακα.
Στον δεύτερο πόλεμο διάρκειας έξι εβδομάδων, που κόστισε τη ζωή σε 6.500 ανθρώπους, το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε εδάφη ελεγχόμενα από την Αρμενία για δεκαετίες και μεγάλο μέρος του θύλακα.
Υπό την αιγίδα της Μόσχας υπεγράφη εκεχειρία και ακολούθησε η αποστολή ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης. Ωστόσο η ένταση παραμένει οξυμένη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP