Skip to main content

H ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Η αναφορά Μισέλ στην τραγωδία της Πύλου.

Η Ουκρανία, το μεταναστευτικό, η οικονομία και η Κίνα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα συζητήσουν οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις 29 και 30 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους 27.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται ανηλεώς. Η ακλόνητη ενότητά μας έρχεται σε αντίθεση με τη διχόνοια στη Ρωσία που επιδεικνύεται από τα γεγονότα αυτού του Σαββατοκύριακου. Η καταστροφή του φράγματος Κάχοβκα στις αρχές του μήνα είναι μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της εποχής μας που προκλήθηκαν από άνθρωπο. Εκτός από τις δραματικές συνέπειες που έχουμε ήδη δει, απειλεί επίσης τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. Όλο και περισσότερο υπό αυτές τις συνθήκες, θα επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, μεταξύ άλλων μέσω βιώσιμης οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας. Θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε πώς να εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τη διεθνή υποστήριξη για τη φόρμουλα ειρήνης της Ουκρανίας», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Μισέλ σημειώνει ότι «το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στη Μεσόγειο, και οι πολλές χαμένες ζωές, είναι μια έντονη υπενθύμιση της ανάγκης μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πρόκληση. Μετά την έκθεση της Προεδρίας του Συμβουλίου και της Επιτροπής, θα εξετάσουμε τη μεταναστευτική κατάσταση και την πρόοδο στην εφαρμογή των συμπερασμάτων μας του Φεβρουαρίου».

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα προηγηθεί γεύμα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο θα συζητηθούν θέματα για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Πέρυσι στις Βερσαλλίες, αποφασίσαμε να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ευρωπαϊκή μας ασφάλεια και άμυνα. Τώρα είναι η ώρα να αξιολογήσουμε τη θέση μας και να συζητήσουμε πώς να επιταχύνουμε τη δουλειά μας, ώστε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», αναφέρει στην επιστολή πρόσκλησης.

Επίσης, σχετικά με την οικονομία, αναμένεται να γίνει απολογισμός «της προόδου όσον αφορά την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς μας, την ενίσχυση της οικονομικής μας βάσης και την ενίσχυση της οικονομικής μας ασφάλειας και ανθεκτικότητας, αναλογιζόμενοι τις περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστούν».

Στο ζήτημα της Κίνας, «θα παράσχουμε περαιτέρω καθοδήγηση μετά τη συζήτησή μας τον Οκτώβριο και τη συζήτηση που διεξήχθη από τους υπουργούς Εξωτερικών τον Μάιο. Αυτή θα είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την ευρεία και ενωμένη στάση μας» απέναντι στο Πεκίνο, αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Τέλος, στο τραπέζι θα βρεθούν η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-CELAC, οι σχέσεις της ΕΕ με τους εταίρους στη Νότια Γειτονία και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ