Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί «ευρωπαϊκή απάντηση σε μια κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση» στον τομέα της μετανάστευσης, επισημαίνει στην επιστολή της προς τους ευρωπαίους ηγέτες η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενόψει της συνόδου κορυφής της 29ης και 30ης Ιουνίου, κατά την οποία θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων και το μεταναστευτικό ζήτημα.
Στην επιστολή της, η φον ντερ Λάιεν τονίζει ότι αυτή τη φορά οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με φόντο τη σημαντική πρόοδο στα βασικά στοιχεία του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. «Οι γενικές προσεγγίσεις που επιτεύχθηκαν σχετικά με τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τις διαδικασίες ασύλου αποτελούν σημαντικό ορόσημο. Ο συμβιβασμός που βρέθηκε μεταξύ των κρατών-μελών προσφέρει μια εφικτή και δίκαιη λύση, η οποία θα προστατεύει επίσης τα δικαιώματα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο», τονίζει η πρόεδρος της Επιτροπής. Προσθέτει, δε, ότι ο συμβιβασμός αυτός επιτυγχάνει μια «δίκαιη ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης» και παρέχει μια «σταθερή βάση» για την έναρξη των συζητήσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Το ναυάγιο της περασμένης εβδομάδας είναι μια ακόμη έκκληση για δράση, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη να εντατικοποιήσουμε τη δουλειά μας με τις χώρες εταίρους, να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας μεταναστών, να περιορίσουμε τις παράτυπες αναχωρήσεις σε υπερπλήρη και μη αξιόπλοα σκάφη και να εργαστούμε σε εναλλακτικές νομικές οδούς, δίνοντας τέλος στην περιττή ταλαιπωρία και την ατυχή απώλεια ζωών», αναφέρε στη συνέχεια η επιστολή της φον ντερ Λάιεν προς τους ευρωπαίους ηγέτες.
«Η συνεργασία με βασικούς εταίρους παραμένει καθοριστική», τονίζει η πρόεδρος της Επιτροπής και θα αναζητηθούν νέες ολοκληρωμένες εταιρικές σχέσεις με τρίτες χώρες, βασισμένες σε αμοιβαία επωφελή συνεργασία, όπως για παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία με την Τυνησία.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, η φον ντερ Λάιεν τονίζει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες, βασιζόμενη στη δήλωση της ΕΕ -Τουρκίας. «Αυτό απαιτεί έναν συνολικό διάλογο με την Τουρκία βασισμένο σε συζητήσεις με τα κράτη μέλη», αναφέρει στην επιστολή της.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι η αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων παραμένει προτεραιότητα. «Οι προκλήσεις και η εξελισσόμενη πολυπλοκότητα στα σύνορά μας, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών απειλών, απαιτούν λειτουργική ευελιξία και προσαρμοστικότητα, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το τρέχον γεωπολιτικό τοπίο. Από αυτή την άποψη, πρέπει να συνεχίσουμε να εντείνουμε την υποστήριξή μας στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα. Έχει παρασχεθεί άμεση υποστήριξη στα κράτη-μέλη για την ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ μέσω του Frontex, της παροχής εξοπλισμού και της ικανότητας ηλεκτρονικής επιτήρησης», αναφέρει η επιστολή της φον ντερ Λάιεν προς τους ευρωπαίους ηγέτες.
Πηγή: ΑΜΠΕ