Νέα στοιχεία για το πρόγραμμα κατασκοπευτικών μπαλονιών της Κίνας – συμπεριλαμβανομένων πτήσεων πάνω από την Ιαπωνία και την Ταϊβάν – αποκαλύφθηκαν από το BBC Panorama.
Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι μπαλόνια έχουν πετάξει πάνω από το έδαφός της και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να τα καταρρίψει στο μέλλον.
Η Κίνα δεν έχει ασχοληθεί άμεσα με τα στοιχεία που παρουσίασε το BBC.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είχαν περιέλθει σε αναταραχή νωρίτερα φέτος, όταν ένα υποτιθέμενο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο καταρρίφθηκε στα ανοικτά των αμερικανικών ακτών.
Η Κίνα ισχυρίστηκε ότι το μπαλόνι που εθεάθη πάνω από τις βορειοδυτικές ΗΠΑ στα τέλη Ιανουαρίου ήταν ένα πολιτικό αερόχημα, που χρησιμοποιούνταν για επιστημονικές έρευνες όπως η μετεωρολογία – και ότι επρόκειτο για ένα ακούσιο και μεμονωμένο γεγονός.
Ο John Culver – πρώην αναλυτής της CIA για την Ανατολική Ασία – δήλωσε στο BBC Panorama ότι «δεν επρόκειτο απλώς για ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για μια συνεχή προσπάθεια που χρονολογείται τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν». Είπε ότι τα κινεζικά μπαλόνια ήταν «ειδικά σχεδιασμένα για αυτές τις αποστολές μεγάλης εμβέλειας» και ότι ορισμένα από αυτά «προφανώς είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου».
Σε συνεργασία με τη Synthetaic, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που ξεσκονίζει τεράστιες ποσότητες δεδομένων που καταγράφονται από δορυφόρους, το BBC βρήκε πολλαπλές εικόνες από αερόστατα που διασχίζουν την Ανατολική Ασία.
Ο ιδρυτής της εταιρείας, Corey Jaskolski, βρήκε στοιχεία για ένα μπαλόνι που διέσχιζε τη βόρεια Ιαπωνία στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021. Οι εικόνες αυτές δεν έχουν δημοσιευθεί στο παρελθόν. Ο κ. Jaskolski πιστεύει επίσης ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το μπαλόνι εκτοξεύτηκε από το εσωτερικό της Κίνας, νότια της Μογγολίας. Το BBC δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει αυτό.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι πιστεύει ότι τα κινεζικά μπαλόνια είναι εξοπλισμένα για τη συλλογή πληροφοριών σημάτων. Λέει ότι το αεροσκάφος που ανακάλυψε πάνω από τις ΗΠΑ είχε «πολλαπλές κεραίες, πιθανόν ικανές να συλλέγουν και να εντοπίζουν γεωγραφικά τις επικοινωνίες».
Πηγή: BBC