Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, επισκέφτηκε τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον ακριβή τόπο και το χρονικό διάστημα της επίσκεψης.
Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εμφάνιση του υπουργού μετά την ανταρσία της παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ και τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο Πούτιν και τον επικεφαλής των μισθοφόρων, Γεβγκένι Πριγκόζιν, με τη μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ενας συμβιβασμός που σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν αποκάλυψε «πραγματικές ρωγμές» στην εξουσία του Ρώσου προέδρου.
Αν και η κανονικότητα φαίνεται να έχει επανέλθει στη Ρωσία, καθώς οι άνδρες των Βάγκνερ επέστρεψαν στους στρατώνες τους, ο Πούτιν, στη διαμάχη με τον πρώην σύμμαχό του Πριγκόζιν είναι μόνο προσωρινά ο νικητής. Η κρίση δεν έχει τελειώσει και το τέλος της αναμέτρησης παραμένει ανοιχτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών.
«Ο Πριγκόζιν δεν έχει μεταβεί ακόμη στο Μινσκ, με βάση τον συμβιβασμό, ενώ εικάζεται ότι συμφωνία που επιτεύχθηκε, προβλέπει την απομάκρυνση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Γκερασίμοφ, όπως απαιτούσε ο Πριγκόζιν, και τη διάσωση του μισού Βάγκνερ» τονίζουν στη Ναυτεμπορική Ρώσοι δημοσιογράφοι.
Το γεγονός ότι οι δυνάμεις του Πριγκόζιν μπόρεσαν να βαδίσουν σχεδόν ανενόχλητες μέχρι λίγο πριν τη Μόσχα, σε ανοικτή πορεία, χωρίς καμουφλάζ και μάλιστα υπό τις επευφημίες, σε πολλές πόλεις, δείχνει την επιρροή του αρχηγού των μισθοφόρων σε τμήματα του ρωσικού λαού, τονίζουν οι ίδιες πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι ενώ ο Πούτιν υποσχέθηκε στην κρατική τηλεόραση το Σάββατο ότι οι πραξικοπηματίες θα τιμωρηθούν αυστηρά, λίγες ώρες αργότερα διαβεβαίωσε ότι δεν θα τιμωρηθεί κανείς, από τον Πριγκόζιν ως τον τελευταίο άνδρα του.
Αδύναμος Πούτιν, νικητής ο Πριγκόζιν;
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται λοιπόν πιο αδύναμος στους συμπατριώτες του, ενώ ο πραγματικός νικητής για πολλούς είναι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν. Αυτή τη φορά προχώρησε πολύ μακριά για να ανακοινώσει ότι το Υπουργείο Άμυνας, ο αγαπημένος του εχθρός, προσπάθησε να εξαπατήσει τον Πούτιν και το κοινό σχετικά με τους λόγους του πολέμου. Είναι ψέμα ότι η Ουκρανία είναι επιθετική και ότι ήθελε να επιτεθεί στη Ρωσία μαζί με το ΝΑΤΟ, είπε ο Πριγκόζιν. «Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε για άλλους λόγους. Ο πόλεμος ήταν απαραίτητος για να μπορέσει ο Σόιγκου να γίνει στρατάρχης και να λάβει ένα δεύτερο παράσημο ήρωα της Ρωσίας», ισχυρίστηκε ο αρχηγός των Βάγκνερ.
Ο Πριγκόζιν χλεύαζε την ηγεσία του ρωσικού στρατού εδώ και μήνες. Και μάλιστα με μια επιλογή λέξεων που άλλοι στη Ρωσία θα είχαν σταλεί σε στρατόπεδα για δεκαετίες. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν το άφησε – πιθανώς γιατί η ομάδα Βάγκνερ ήταν η μόνη εγγύηση επιτυχίας στην Ουκρανία.
Τι θα συμβεί τώρα; Είναι απίθανο οι μαχητές Βάγκνερ να υποταχθούν στον τακτικό στρατό. Μάλλον θα συγκεντρωθούν στη Λευκορωσία μαζί με το αφεντικό τους. Για όποιον σκοπό θελήσει ο Πριγκόζιν. Που μάλλον ετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο!
Δεν είναι μάλιστα απίθανο ο Πούτιν να αποπέμψει τελικά τον υπουργό Άμυνας Σόιγκου , εκτός από τον αρχηγό του επιτελείου του Γκερασίμοφ. Ο Ρώσος πρόεδρος σε λιγότερο από ένα χρόνο, έχει να αντιμετωπίσει νέες προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2024. Μάλλον θα τις κερδίσει καθώς δεν υπάρχει πραγματικός αντίπαλος, αλλά θα είναι αποδυναμωμένος. Και φυσικά ο Ρώσος πρόεδρος είναι 70 ετών και το ενδεχόμενο -αν αποτύχει- να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη Ρωσία, δεν πρέπει να αποκλειστεί. Το φάντασμα του χάους της δεκαετίας του 90, τρομάζει. Διαμάχη για την εξουσία και αυτή τη φορά με διάφορους ιδιωτικούς στρατούς μισθοφόρων, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να προβλέψει κανείς για τη μεγάλη αυτή χώρα, με τον μεγαλύτερο αριθμό πυρηνικών όπλων στον κόσμο. Ισως μάλιστα τότε η Δύση πιθανότατα να θέλει απεγνωσμένα πίσω τον Πούτιν, ώστε τα πυρηνικά όπλα να παραμένουν υπό έλεγχο. Οι σκληροπυρηνικοί θα μπορούσαν να έρθουν στην εξουσία. Αυτό δεν θα ήταν καλή προοπτική ούτε για την Ουκρανία, ούτε για τον υπόλοιπο κόσμο.
Διαβάστε επίσης:
Ο Πριγκόζιν πέρασε μια «κόκκινη γραμμή»- Θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στη Ρωσία;