Skip to main content

Ο Πριγκόζιν πέρασε μια «κόκκινη γραμμή»- Θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στη Ρωσία;

REUTERS/Evgenia Novozhenina

Η περίπτωση των Angry Patriots.

Μετά την εξπρές ανταρσία από τον μισθοφορικό στρατό της Wagner και την ένοπλη εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν, που πέρασε τις κόκκινες γραμμές της Μόσχας αλλά έληξε το ίδιο γρήγορα όπως ξεκίνησε, υπάρχει η πιθανότατα να διευρυνθούν τα όρια της αποδεκτής κριτικής κατά του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη (ISW). Η πιθανότητα αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη στην περίπτωση που το Κρεμλίνο δεν τιμηρήσει τον ηγέτη της Wagner.

«Η συνεχιζόμενη προσεκτική απάντηση του Κρεμλίνου στην ένοπλη εξέγερση πιθανότατα θα δώσει χώρο και σε άλλους Ρώσους εθνικιστές να ασκήσουν κριτική στις επίσημες ρωσικές ενέργειες, υιοθετώντας μια πιο ρητά επικριτική ρητορική», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του think tank.

Οι αναλυτές χρησιμοποιούν μάλιστα το παράδειγμα μιας προγταμματισμένης συνάντησης της υπερεθνικιστικής Λέσχης Angry Patriots στη Μόσχα την Κυριακή, στην οποία ο πρώην Ρώσος αξιωματικός Igor Girkin επανέλαβε ότι ο Πούτιν πρέπει να μεταβιβάσει νόμιμα ορισμένες προεδρικές αρχές σε άλλα κόμματα, εάν δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει τον έλεγχο για τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ανώτατος αρχιστράτηγος.

«Εάν το Κρεμλίνο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την εξέγερση του Πριγκόζιν ως πρόσχημα για να ξεκινήσει αμέσως την καταστολή των υπερεθνικιστών, πιθανότατα θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια από τότε αυτό το γεγονός», εκτιμούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον κατηγόρησε για «προδοσία» και η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ξεκίνησε ποινική έρευνα. Ωστόσο, μετά την συμφωνία να φύγει από τη Ρωσία για τη γειτονική Λευκορωσία το Σάββατο, σε ένα deal που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, οι κατηγορίες αποσύρθηκαν.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι ακριβώς είναι οι όροι της συμφωνίας αλλά το ISW εκτιμάει πως το γεγονός ότι τα στρατεύματα της Wagner επιστρέφουν στη βάση με τον εξοπλισμό τους σημαίνει ότι το Κρεμλίνο σκοπεύει να διατηρήσει για την ώρα κάποια μέλη της ομάδας, παρά να τα αποστρατεύσει αμέσως.

naftemporiki.gr