Skip to main content

ΕΕ: O άφαντος G. και το «χρυσό» κόλπο με το στρώμα στο γραφείο

Αφού κατέκλεψε επιτροπή της ΕΕ και παρά το γεγονός τον ανακάλυψαν, κατάφερε να βρει δουλειά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - όπου μπόρεσε να συνεχίσει το κόλπο για άλλα δύο χρόνια

Τα ιταλικά δικαστήρια πλησιάζουν στο τέλος ενός αινιγματικού και μακροχρόνιου θρίλερ που αφορά έναν άφαντο πρώην οικονομολόγο της Τράπεζας της Ιταλίας, ο οποίος λεηλάτησε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ την περίοδο που ήταν υπάλληλος, της  Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC)

Από το 2009 έως το 2012, ο οικονομολόγος, ο οποίος αναφέρεται ως “G.”, καθώς το όνομά του δεν μπορεί να δημοσιευθεί λόγω προσωπικών δεδομένων, εξαπάτησε τόσο την τράπεζα όσο και την EESC κατά 234.394,06 ευρώ με ένα -κωμικά- απλοϊκό σχέδιο που συνίστατο, στο να κοιμάται στο γραφείο του, ενώ προσποιούνταν ότι πλήρωνε ενοίκιο, Παράλληλα πλαστογράφησε δαπάνες χιλιάδων ευρώ που του επέτρεψαν, μεταξύ άλλων, να διατηρεί  ακίνητο στη Βενετία.

Παρά το γεγονός ότι τον ανακάλυψαν, κατάφερε να βρει δουλειά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – όπου μπόρεσε να συνεχίσει το κόλπο για άλλα δύο χρόνια.

Το πώς ο G. κατάφερε να φέρει εις πέρας το σχέδιο για μισή δεκαετία κάτω από τη μύτη των δύο θεσμικών οργάνων παραμένει ένα μυστήριο, αν και φαίνεται να συνδέεται με-τα τότε παλαιότερα- χαλαρά μέτρα ελέγχου στην EESC.

Ο G. εντάχθηκε στην ΕΟΚΕ το 2009 με απόσπαση από την Τράπεζα της Ιταλίας, όπου ήταν υψηλόβαθμος οικονομολόγος. Είχε την ιδιότητα του “εθνικού εμπειρογνώμονα”, ένα είδος συμβούλου που συνεργάζεται με την Επιτροπή της ΕΕ, αλλά όχι για λογαριασμό της.

Η μερίδα του λέοντος των παράνομων κερδών, 152.856,97 ευρώ, αντλήθηκε από την εκμετάλλευση των “επιδομάτων διαμονής” που σήμερα φτάνουν τα 119,90 ευρώ ημερησίως. Ο G., διεκδίκησε τα ποσά χωρίς να ενημερώσει την επιτροπή ότι του είχε ήδη χορηγηθεί αύξηση μισθού από την Τράπεζα της Ιταλίας, βάσει των όρων της απόσπασής του.

Εξαπάτησε επίσης την Τράπεζα της Ιταλίας, επινοώντας τεράστιες αξιώσεις δαπανών για τις οποίες δεν προσκόμισε κανένα αποδεικτικό έγγραφο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν 11.192 ευρώ για τη μεταφορά οικιακών ειδών από τις Βρυξέλλες στο σπίτι του στη Βενετία και 64.898 ευρώ σε αποζημιώσεις για πλαστά έξοδα διαμονής. Η τράπεζα δεν απάντησε σε αιτήματα του Politico για σχολιασμό.

Πώς τον ανακάλυψαν

Οι παράξενες συνθήκες διαβίωσης του G. ήταν αυτές που υποψίασαν τους συναδέλφους του για το τι σκάρωνε.

Στην αρχή, κανείς δεν υποπτεύθηκε τίποτα – έως ότου άρχισαν να αποκαλύπτονται ορισμένες “παρατυπίες” σχετικά με τη χρήση του γραφείου του G. Έλεγχος των ωρών εισόδου και εξόδου από το γραφείο του , για παράδειγμα, αποκάλυψε ότι είχε δηλώσει υπερβολικά πολλές υπερωρίες που “δεν αντιστοιχούσαν καν στις ώρες λειτουργίας του γραφείου”,

Παράλληλα, η EESC παρατήρησε ότι το γραφείο ήταν διακοσμημένο με προσωπικά αντικείμενα του G., και “με την πόρτα ερμητικά σφραγισμένη για να μην μπορεί να μπει κανείς”.

Το πιο ενδιαφέρον ήταν η ύπαρξη εντός του γραφείου ενός στρώματος, σύμφωνα με αξιωματούχο της Τράπεζας της Ιταλίας,Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι  χρησιμοποιούσε το γραφείο του ως σπίτι- ενώ τσέπωνε χιλιάδες ευρώ σε έξοδα διαμονής.

Η EESC  κατέγραψε τις παρατυπίες σε καταγγελία που υπέβαλε στην Τράπεζα της Ιταλίας και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας στην ΕΕ το 2012. Ωστόσο ο G. επρόκειτο ούτως ή άλλως να αποχωρήσει και ήταν πολύ αργά για να προβεί σε επίσημη απόλυση.

Στη συνέχεια, ο τραπεζίτης μετακινήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το 2016, η οποία αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς πήρε τη θέση.

Η ΕΟΚΕ δηλώνει στο POLITICO ότι είναι βέβαιη ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά της. Αλλά στην πραγματικότητα η ετυμηγορία μπορεί να έχει ελάχιστα πρακτικά αποτελέσματα, δεδομένης της πλήρους απουσίας του G. από τη νομική διαδικασία.

Ήταν ένα φάντασμα στην ίδια του τη δίκη, και η τύχη του παραμένει άγνωστη. Η άδεια παραμονής του στις Βρυξέλλες έληξε το 2017 και οι αρχές του Παλέρμο δεν έχουν καταφέρει να τον βρουν στην τελευταία καταγεγραμμένη διεύθυνσή του. Στην πρόσφατη δικογραφία της ποινής, δεν αναφέρεται κανένας δικηγόρος που να τον εκπροσωπεί. Το προφίλ του στο LinkedIn αναφέρει ότι εξακολουθεί να εργάζεται στην Τράπεζα της Ιταλίας, αλλά δεν έχει εμφανιστεί εκεί εδώ και χρόνια.

naftemporiki.gr