Skip to main content

“Δέκα σφαίρες σε μια ριπή”, που δεν είναι για “κυνηγετικούς και αθλητικούς” σκοπούς

Ακμάζει η μαύρη αγορά δυτικών πυρομαχικών, προς την Ρωσία.

“Ο εξοπλισμός συνοδεύεται από πολύ καλές συστάσεις”, λέει …χαριτολογώντας ο στρατιώτης, ο οποίος εμφανίζεται στο απανθρακωμένο εσωτερικό ενός κτιρίου, σε έναν πολεμικό ρεπόρτερ του τηλεοπτικού καναλιού Zvezda του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Βγάζοντας τον γεμιστήρα του όπλου συνεχίζει: “Χρησιμοποιεί δυτικά πυρομαχικά διαμετρήματος .338. Λειτουργεί πολύ καλά και μπορεί να διαπεράσει ελαφρά κάλυψη. Στην ύπαιθρο, μπορεί να πλήξει τον εχθρό σε απόσταση έως και 1.500 μέτρων”.

Πρόκειται για έναν μασκοφόρο  ελεύθερο  σκοπευτή με το διακριτικό της νεκροκεφαλής των μισθοφόρων της Wagner, που σε ένα βίντεο κλιπ 60 δευτερολέπτων που αναρτήθηκε στο Telegram, εξυμνεί το ρωσικής κατασκευής τυφέκιο Orsis T-5000.

Τα αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή του POLITICO δείχνουν ότι η Promtekhnologiya και μια άλλη ρωσική εταιρεία που ονομάζεται Tetis έχουν αποκτήσει εκατοντάδες χιλιάδες σφαίρες που κατασκευάζονται από την Hornady, μια αμερικανική εταιρεία που εμπορεύεται τα προϊόντα της ως ” Ακριβή. Θανάσιμα. Αξιόπιστα”. Η Hornady, που ιδρύθηκε το 1949, συνοψίζει τη φιλοσοφία της με τη φράση: “Δέκα σφαίρες σε μια ριπή”.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε έναν αυξανόμενο όγκο αποδείξεων ότι οι προμήθειες θανατηφόρου και μη, στρατιωτικού εξοπλισμού εξακολουθούν να φτάνουν στη Ρωσία παρά την επιβολή των κυρώσεων από τη Δύση . Οι ανάγκες του πολέμου έχουν αποκαλύψει την έλλειψη ικανότητας της Ρωσίας να κατασκευάσει υψηλής ποιότητας σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών, λένε οι ειδικοί σε θέματα άμυνας, και αυτό τροφοδοτεί μια ακμάζουσα μαύρη αγορά δυτικών πυρομαχικών.

Σε κοινή θέα

Οι πληροφορίες σχετικά με την προμήθεια τέτοιου εξοπλισμού “κρύβονται” σε κοινή θέα: Οι λεπτομέρειες των συμφωνιών – εισαγωγείς, προμηθευτές και περιγραφές προϊόντων – μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο ρωσικό διαδίκτυο και κατανόηση των διεθνών κωδικών ταξινόμησης των τελωνείων.

Σε μια ” βεβαίωση καταλληλότητας” που κατατέθηκε σε ρωσικό κυβερνητικό μητρώο με ημερομηνία 12 Αυγούστου 2022, η Promtekhnologiya δήλωσε ότι σχεδίαζε να προμηθευτεί μια παρτίδα 102.200 μολύβδινων σφαιρών Hornady για τη συναρμολόγηση “κυνηγετικών φυσιγγίων” που χρησιμοποιούνται σε “πολιτικά όπλα με ραβδωτή κάννη”. Οι προδιαγραφές – σφαίρες .338 Lapua Magnum βάρους 285 κόκκων – ταιριάζουν με εκείνες ενός προϊόντος στον κατάλογο της Hornady.

Άλλα έγγραφα, που φέρουν την ίδια ημερομηνία αφορούν μια παρτίδα ” από κάλυκες για τη συναρμολόγηση φυσιγγίων για πολιτικά όπλα” της Hornady με  προδιαγραφές 338 Lapua Magnum.

Η περιγραφή είναι παραπλανητική: Το .338 Lapua Magnum δεν είναι απλώς ένα “κυνηγετικό φυσίγγιο”- είναι ένα υψηλής ισχύος βλήμα μεγάλης εμβέλειας που αναπτύχθηκε από τους δυτικούς στρατούς τη δεκαετία του 1980 και χρησιμοποιήθηκε από ελεύθερους σκοπευτές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Επικοινωνώντας με το POLITICO, ο Steve Hornady, διευθύνων σύμβουλος της οικογενειακής εταιρείας που εδρεύει στο Grand Island της Νεμπράσκα, αρνήθηκε ότι πωλεί πυρομαχικά στη Ρωσία σε καιρό πολέμου.

” Από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τελειώσαμε”, δήλωσε ο Hornady σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία ενώ αρχικά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Όταν του ζητήθηκε να μελετήσει τα αποδεικτικά στοιχεία, ζήτησε να του αποσταλούν με φαξ ή κούριερ, καθώς δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Τελικά απάντησε αφού το POLITICO έστειλε με κούριερ, γραπτό αίτημα σχολιασμού με τα απαιτούμενα έγγραφα τεκμηρίωσης.

“Κατηγορηματικά ΔΕΝ εξάγουμε τίποτα στη Ρωσία. Δεν έχουμε άδεια εξαγωγής για τη Ρωσία από το 2014”, απάντησε. “Δεν υποστηρίζουμε καμία πώληση του προϊόντος μας σε κανένα Ρώσο κάθαρμα και αν μπορέσουμε να μάθουμε πώς τα αποκτούν, αν όντως το κάνουν, θα λάβουμε όλα τα διαθέσιμα μέτρα για να το σταματήσουμε”.

Η Promtekhnologiya διέψευσε την υποβολή τελωνειακών παραστατικών για την εισαγωγή πυρομαχικών, δήλωσε ότι δεν έχει σχέση με τη Hornady και ότι έχει τη δυνατότητα να κατασκευάζει τα δικά της πυρομαχικά.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης σε σχόλια που έστειλε με email στο POLITICO ότι το τυφέκιο Orsis και τα πυρομαχικά που κατασκευάζει η εταιρεία προορίζονται για “κυνηγετικούς και αθλητικούς” σκοπούς και είναι ελεύθερα διαθέσιμα στην αγορά.

naftemporiki.gr