Skip to main content

Ισπανία: Διάσωση 227 μεταναστών κοντά στα Κανάρια Νησιά

Giacomo Zorzi/ Sea-Watch/Handout via REUTERS

Ισπανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες Τετάρτη πως ανασύρθηκαν τα πτώματα ενός παιδιού και ενός άνδρα και πως μαροκινό περιπολικό σκάφος είχε διασώσει προηγουμένως 24 ανθρώπους που επέβαιναν σε λέμβο η οποία βυθιζόταν.

227 μετανάστες διασώθηκαν κοντά στα Κανάρια Νησιά, στην Ισπανία, σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης. Η διάσωση αυτή γίνενται μια μέρα αφού ΜΚΟ είχαν εκφράσει φόβους για τον θάνατο τουλάχιστον 30 μεταναστών μετά το ναυάγιο της φουσκωτής λέμβου στην οποία επέβαιναν στην ίδια διαδρομή.

Τα Κανάρια Νησιά, στ’ ανοικτά της δυτικής Αφρικής, έχουν γίνει ο κύριος προορισμός μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ισπανία, με έναν πολύ μικρότερο αριθμό να επιδιώκει επίσης να διαπλεύσει τη Μεσόγειο με προορισμό την ισπανική ηπειρωτική χώρα. Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία αυξάνονται περισσότερο από όλες τις άλλες οι απόπειρες διάπλου της Μεσογείου.

Ισπανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες Τετάρτη πως ανασύρθηκαν τα πτώματα ενός παιδιού και ενός άνδρα και πως μαροκινό περιπολικό σκάφος είχε διασώσει προηγουμένως 24 ανθρώπους που επέβαιναν σε λέμβο η οποία βυθιζόταν.

Οργανισμοί που εστιάζουν σε θέματα μεταναστών ανέφεραν πως 59 άνθρωποι βρίσκονταν πάνω στο σκάφος και τουλάχιστον 30 αγνοούνται, και επέκριναν την Ισπανία και το Μαρόκο για το ότι δεν επενέβησαν νωρίτερα.

Αξιωματούχοι των Κανάριων Νησιών δήλωσαν σήμερα πως στη διάρκεια της νύχτας οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης συνέδραμαν 114 μετανάστες που επέβαιναν σε δύο σκάφη.

Συνολικά 53 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Λανθαρότε, ενώ 61 μετανάστες, ανάμεσά τους ένα μωρό και η μητέρα του που διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, μεταφέρθηκαν στο Γκραν Κανάρια.

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν μετανάστες τυλιγμένους με κόκκινες κουβέρτες να φθάνουν στο λιμάνι Αργκινεγκίν στην Γκραν Κανάρια και διασώστες να βοηθούν ένα νήπιο και άλλους να αποβιβαστούν.

Σήμερα το πρωί ένα τρίτο σκάφος με 54 μετανάστες εντοπίστηκε από την ακτοφυλακή και οδηγήθηκε στο Λανθαρότε. Η υγεία τους ήταν καλή, πρόσθεσαν οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, σκάφος διάσωσης με 59 μετανάστες έφθασε στην Αργκινεγκίν. Σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα, τρία παιδιά ήταν μεταξύ των μεταναστών.

Η μεταναστευτική διαδρομή του Ατλαντικού, μία από τις πιο φονικές στον κόσμο, χρησιμοποιείται συνήθως από μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική. Τουλάχιστον 559 άνθρωποι -περιλαμβανομένων 22 παιδιών- έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να φθάσουν στα Κανάρια Νησιά, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Αύξηση τον Ιούνιο

Αύξηση στις αφίξεις στα Κανάρια Νησιά καταγράφεται αυτόν τον μήνα.

«Οι αριθμοί μειώνονταν μέχρι τώρα φέτος, όμως υπήρξε μια αύξηση αυτόν τον μήνα που εξέπληξε τους πάντες. Μόνο τον Ιούνιο, σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν φθάσει», δήλωσε η Λουέιλα Μιντ Ελ Μάμι, δικηγόρος για θέματα μεταναστών στα Κανάρια Νησιά.

Πηγή που εργάζεται σε καταυλισμό μεταναστών σε ένα από τα Κανάρια Νησιά δήλωσε στο Reuters πως περίπου 1.000 άνθρωποι έφθασαν τις τελευταίες ημέρες, σε σύγκριση με 100 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι καλύτερες καιρικές συνθήκες στις αρχές του καλοκαιριού έχουν φέρει μπροστά τη μεταναστευτική περίοδο που προηγουμένως λάμβανε χώρα αργότερα μέσα στη χρονιά, δήλωσε πηγή της ισπανικής κυβέρνησης που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής κυβέρνησης, 5.914 άνθρωποι έφθασαν στα Κανάρια Νησιά από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Ιουνίου φέτος, μια μείωση κατά 31,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στο μεταξύ, στα ιταλικά χωρικά ύδατα στη Μεσόγειο, το ισπανικό διασωστικό σκάφος Aita Mari, που ανήκει στη ΜΚΟ Salvamento Maritimo Humanitario (SMH), ανέφερε ότι έλαβε μέρος στη διάσωση 294 ανθρώπων από σκάφος που μετέφερε μετανάστες ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα σήμερα.

Η SMH ανέφερε πως η επιχείρηση έλαβε χώρα από κοινού με το διασωστικό σκάφος Nadir που ανήκει στη ΜΚΟ ResQship και με την ιταλική ακτοφυλακή για ανάκτηση όλων των επιβαινόντων σε αυτό.

Στο μεταξύ, περίπου 50 Μαροκινοί μετανάστες φέρονται ως αγνοούμενοι εδώ και περισσότερο από δέκα ημέρες ανοικτά του νότιου Μαρόκου, αφού επιχείρησαν να φθάσουν στην Ισπανία πάνω σε σκάφος χωρίς χαρτιά, έγινε σήμερα γνωστό από πηγή που πρόσκειται σε έναν από τους αγνοουμένους και την οποία επικαλείται το AFP.

Οι 51 μετανάστες «υποτίθεται ότι θα επιβιβάζονταν σε μεταναστευτικό σκάφος χωρίς χαρτιά ανοικτά του Αγκαντίρ με προορισμό τα Κανάρια Νησιά την Κυριακή, 11 Ιουνίου την αυγή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε», δήλωσε στο AFP ο Αμίν Αχαρουί, μέλος της οικογένειας ενός από τους μετανάστες.

«Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε κανένα νέο για το τι μπορεί να τους έχει συμβεί», εξήγησε.

«Ελπίζουμε πως οι μαροκινές αρχές θα μπορέσουν να διασαφηνίσουν την τύχη τους», πρόσθεσε ο Αχαρουί, που θέλησε να μιλήσει εκ μέρους των οικογενειών των αγνοούμενων μεταναστών.

Οι αρχές δεν απάντησαν σε αιτήματα του AFP για σχόλια.

Καμία άλλη λεπτομέρεια δεν κατέστη δυνατό να γινει γνωστή για τις συνθήκες εξαφάνισης αυτών των μεταναστών. Η μαροκινή ηλεκτρονική εφημερίδα Hespress έκανε λόγο και για άλλες μαρτυρίες προσκείμενων στους αγνοούμενους.

Είναι άγνωστο προς το παρόν αν πρόκειται για το ίδιο σκάφος για το οποίο, στις 11 Ιουνίου, η ακτιβίστρια Ελένα Μαλένο της ισπανικής ΜΚΟ Caminando Fronteras είχε γράψει σε ένα τουίτ πως «38 άνθρωποι, εκ των οποίων 21 γυναίκες και ένα μωρό, κινδύνευαν να πεθάνουν λόγω ναυαγίου φουσκωτής λέμβου με την οποία κατευθύνονταν προς τη Λας Πάλμας», πρωτεύουσα των Καναρίων Νήσων.

Σύμφωνα με τη Μαλένο, το ναυάγιο έλαβε χώρα στον Ατλαντικό ωκεανό, νοτιοδυτικά της Λααγιούν, πόλης της δυτικής Σαχάρας, σύμφωνα με τη Μαλένο.

Οι αγνοούμενοι είναι από την επαρχία Λαταούια, κοντά στο Μαρακές, διευκρίνισε από την πλευρά του ο Αχαρουί.

Η τραγωδία αυτή δεν φαίνεται να συνδέεται -καθώς δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη πληροφόρηση- με το ναυάγο χθες Τετάρτη ενός πλεούμενου που μετέφερε μετανάστες περίπου 160 χλμ. από τις ακτές του νησιού Γκραν Κανάρια, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων, σύμφωνα με Ισπανούς διασώστες στη θάλασσα που επενέβησαν έπειτα από αίτημα του Μαρόκου.

Σύμφωνα με την Caminando Fronteras -οι απολογισμοί της οποίας βασίζονται κυρίως στις μαρτυρίες των μεταναστών ή των οικογενειών τους- συνολικά 39 άνθρωποι, εκ των οποίων τέσσερις γυναίκες και ένα μωρό, έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο αυτό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters