Skip to main content

Ρωσία: «Θα χαμογελάω στον Έβαν και δεν θα δουν τα δάκρυά μου»- Απορρίφθηκε η έφεση του ρεπόρτερ της WSJ

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Κρατείται με την κατηγορία της κατασκοπείας που ο ίδιος, η Wall Street Journal και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνούνται κατηγορηματικά.

Ρωσικό δικαστήριο επικύρωσε την κράτηση του Έβαν Γκέρσκοβιτς, ρεπόρτερ της Wall Street Journal που σύμφωνα με τις ΗΠΑ κρατείται παράνομα, απορρίπτοντας την έφεση που είχε ασκήσει ο Αμερικανός δημοσιογράφος που κατηγορείται από τη Μόσχα για κατασκοπεία.

Ο Γκέρσκοβιτς, 31 ετών και Αμερικανός πολίτης που είχε διαπιστευθεί από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για να εργαστεί ως δημοσιογράφος, συνελήφθη αρχικά από πράκτορες της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας  FSB ενώ βρισκόταν σε ταξίδι στη ρωσική πόλη Γεκατερίνεμπουργκ στις 29 Μαρτίου.

Κρατείται με την κατηγορία της κατασκοπείας που ο ίδιος, η εφημερίδα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνούνται κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, θα παραμείνει στη φυλακή Λεφόρτοβο της Μόσχας τουλάχιστον μέχρι τις 30 Αυγούστου. Στις 23 Μαΐου, δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου της Μόσχας έκανε δεκτό αίτημα της FSB, για παράταση της κράτησής του ενόσω αναμένει τη δίκη (για την οποία δεν έχει οριστεί ημερομηνία), απόφαση κατά της οποίας άσκησαν έφεση οι δικηγόροι του δημοσιογράφου.

Η προφυλάκισή του είχε αρχικά λήξει στις 29 Μαΐου. Επίσης έχει απορρθφεί προηγούμενο αίτημα των δικηγόρων του να μεταφερθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, με περιορισμούς στις μετακινήσεις του και εγγύηση.

Αν καταδικαστεί για κατασκοπεία, ο ρεπόρτερ της Wall Street Journal κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 20 χρόνια.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρωσία, Λιν Τρέισι, η οποία ήταν παρούσα στο δικαστήριο της Μόσχας το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε μετά την απόφαση ότι «εξαιρετικά απογοητευμένη». «Οι κατηγορίες εναντίον του είναι αβάσιμες», είπε έξω από το δικαστικό μέγαρο, «είναι ένας αθώος δημοσιογράφος που ασκούσε δημοσιογραφική δραστηριότητα και κρατήθηκε άδικα. Μια τέτοια διπλωματία ομηρίας είναι απαράδεκτη και καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να τον απελευθερώσει, καθώς και τον Πολ Γουίλαν και άλλους πολίτες των ΗΠΑ που έχουν τεθεί άδικα υπό κράτηση και καλούμε αυτή την απελευθέρωση να γίνει αμέσως».

Ο Γουίλαν είναι ένας Αμερικανός επιχειρηματίας ο οποίος καταδικάστηκε το 2020 για κατασκοπεία. Του έχει επιβληθεί φυλάκιση 16 χρόνων.

Σε ανακοίνωσή της, η Wall Street Journal ανέφερε: «Αν και το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, δεν είναι λιγότερο εξοργιστικό το γεγονός ότι συνεχίζει να διατηρείται η κράτησή του. Ο Έβαν κρατείται άδικα για πάνω από 12 εβδομάδες κατηγορούμενος για τίποτα περισσότερο από το ότι έκανε τη δουλειά του ως δημοσιογράφος. Συνεχίζουμε να απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του».

Οι γονείς του, ο Μιχαήλ Γκέρσκοβιτς και Έλα Μίλμαν, που εγκατέλειψαν τη Σοβιετική Ένωση για τις ΗΠΑ το 1979, βρίσκονταν σήμερα στο δικαστήριο για να συμπαρασταθούν στον γιο τους. Ενώ περίμεναν να ανακοινωθεί η απόφαση, μιλούσαν με τον γιο τους, ο οποίος χαμογέλασε και χειρονομούσε καθώς συνομιλούσαν.

Σε δηλώσεις του πριν από το ταξίδι της στη Μόσχα, η μητέρα του είπε ότι ένιωθε ότι ήταν σημαντικό να δει τον γιο της και να του δείξει ότι είναι στο πλάι του.  «Θέλω να ουρλιάξω και να πω ”Δώσε μου πίσω τον γιο μου”», είπε. «Είναι πολύ δύσκολο, αλλά θα είμαι εκεί χαμογελώντας. Θα χαμογελάω στον Έβαν και δεν πρόκειται να δουν τα δάκρυά μου», είχε προσθέσει.