Σε εξέλιξη είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στις ΗΠΑ, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Το κοινό πρόγραμμα των δύο ηγετών περιλαμβάνει καλωσόρισμα στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, επίσημο δείπνο και ομιλία σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου. Ο Μόντι γίνεται μόλις ο τρίτος ηγέτης, μετά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Νοτιοκορεάτη Γιουν Σουκ Γέολ, που λαμβάνει αυτού του είδους την υποδοχή από τον Μπάιντεν.
Η επίσκεψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Ενδεικτικό της σημασίας που της αποδίδει η αμερικανική κυβέρνηση είναι το γεγονός πως η διοίκηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να διευκολύνει τους Ινδούς που θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Πριν τις σημαντικές του συναντήσεις όμως ο Μόντι έκανε μια στάση για γιόγκα στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ. Κατά την επίσκεψή του, υποκλίθηκε σε ένα άγαλμα του δολοφονηθέντος Ινδού ηγέτη της ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι. Έπειτα αναφέρθηκε στη γιόγκα, λέγοντας πως είναι προσβάσιμη σε όλες τις ηλικίες, τις θρησκείες και τους πολιτισμούς.
«Είναι μια πολύ παλιά παράδοση, αλλά όπως όλες οι αρχαίες ινδικές παραδόσεις, είναι επίσης ζωντανή και δυναμική», είπε ο Μόντι. «Η γιόγκα είναι πραγματικά καθολική».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα, την οποία ο Μόντι είχε πείσει τον ΟΗΕ να ορίσει ως ετήσια εορτή. Η φετινή εκδήλωση σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες, καθώς συμμετείχαν 135 εθνικότητες.
Προσέλκυσε επίσης διάσημες προσωπικότητες, από τον ηθοποιό Ρίτσαρντ Γκιρ και τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς μέχρι τον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ Σάμπα Κορόσι.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ακούγονταν διαδηλωτές να φωνάζουν υπέρ και κατά του Μόντι. Ο Ινδός πρωθυπουργός έχει επικριθεί στο εσωτερικό της χώρας του για μια σειρά ζητημάτων: τη νομοθεσία που επιταχύνει την ιθαγένεια ορισμένων μεταναστών, αλλά αποκλείει τους μουσουλμάνους, την αύξηση της βίας κατά των μουσουλμάνων και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων από ινδουιστές εθνικιστές και την πρόσφατη καταδίκη του κορυφαίου ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ινδίας, Ραχούλ Γκάντι, που κατηγορήθηκε ότι χλεύασε το επώνυμο του Μόντι.