Skip to main content

Ναυάγιο Τιτανικού: Νέοι ήχοι από χτυπήματα – Το πλήρωμα έχει οξυγόνο έως τις 14:00

OceanGate Expeditions/Handout via REUTERS

Οι έρευνες για το υποβρύχιο με το πλήρωμα των 5 ατόμων έχουν διευρυνθεί σε μία περιοχή που καλύπτει δύο φορές την πολιτεία του Κονέκτικτατ και σε βάθος 4 χιλιομέτρων.

Κορυφώνεται η αγωνία για τον εντοπισμό του τουριστικού υποβρυχίου Titan, το οποίο χάθηκε ενώ προσπαθούσε να φτάσει στο ναυάγιο του Τιτανικού. Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κατά τις έρευνες ακούστηκαν και νέοι ήχοι χτυπημάτων.

Οι ήχοι αυτοί κρατούν κάποιες ελπίδες ζωντανές, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν όντως προέρχονται από το υποβρύχιο ή από άλλα σκάφη στην περιοχή. Η επιφάνεια των ερευνών για το Titan της OceanGate, όπως αναφέρει το BBC, είναι τώρα δύο φορές το μέγεθος της πολιτείας του Κονέκτικατ. Οι ομάδες διασωστών έχουν φτάσει σε βάθος 4 χιλιομέτρων.

Στις έρευνες λαμβάνουν μέρος και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Καναδά, αλλά και ρομποτικά οχήματα. Το γαλλικό μη επανδρωμένο ρομπότ Victor  γαλλικό ρομπότ που μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων, ίσως είναι  η τελευταία ελπίδα για την διάσωση των επιβαινόντων του τουριστικού βαθυσκάφους. Τα μέλη του πληρώματος υπολογίζεται ότι έχουν οξυγόνο έως λίγο μετά τις 14:00.

Ναυάγιο Τιτανικού: Το γαλλικό ρομπότ Victor τελευταία ελπίδα για τον Τιτάνα

Η μηχανή που θα μπορούσε να το τραβήξει στην επιφάνεια

Μπορεί να μοιάζει με ένα γιγάντιο πηνίο από σχοινί, αλλά αυτό που μπορεί να κάνει είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Αυτό είναι το Flyaway Deep Ocean Salvage System (FADOSS) και χρησιμοποιείται από το Ναυτικό των ΗΠΑ.

Υπάρχει ένα FADOSS αυτήν τη στιγμή στο St John’s και περιμένει ένα διαθέσιμο ROV (απομακρυσμένο όχημα) ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί στην περιοχή αναζήτησης.

Αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε στο BBC ότι το FADOSS  δένεται στο κατάστρωμα ενός πλοίου από το ένα άκρο και στη συνέχεια το άλλο άκρο του συνδέεται με ένα ROV, το οποίο καταδύεται στα βάθη του ωκεανού.

Είναι αρκετά δυνατό για να σηκώσει 27.000 κιλά και μπορεί να καταδυθεί σε βάθος μεγαλύτερο των 6 χιλιομέτρων.

Η βαθύτερη προσπάθεια ανάκτησης που καταγράφηκε με FADOSS είναι τα 6.098 μέτρα. Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων.

Συνήθως, το FADOSS χρησιμοποιείται για την ανάκτηση μεγάλων, χύδην και βαριών βυθισμένων αντικειμένων όπως αεροσκάφη και μικρά σκάφη.

Τουρίστες