Η τραγωδία στην Πύλο που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους, αποκάλυψε άλλη μία πτυχή του δράματος: Οι 43 από τους 104 επιζώντες είναι Αιγύπτιοι, αποκάλυψε η υπουργός Μετανάστευσης της Αιγύπτου, Σούχα ελ Γκίντι. Αιγύπτιοι είναι εννέα από τους επιζώντες που συνελήφθησαν ως διακινητές στο πολύνεκρο ναυάγιο και θα παραμείνουν υπό κράτηση, μετά την πολύωρη ανάκρισή τους, μέχρι να δικαστούν.
Αν οι συλληφθέντες είναι όντως λαθρέμποροι, θα πρόκειται πάντως μόνο για τα «πολύ μικρά ψάρια» Όπως γράφει η αιγυπτιακή ανεξάρτητη ιστοσελίδα Mada Masr «είναι σύνηθες για τους λαθρέμπορους να προσφέρουν φθηνότερες τιμές σε κάποιους ,εάν παρέχουν βοήθεια στα πλοία που μεταφέρουν τους πρόσφυγες»
Η αιγυπτιακή εφημερίδα Asharq al Awsat αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός τεράστιου κυκλώματος διακίνησης προσφύγων που εκτείνεται από την καρδιά της Αφρικής μέσω της Αιγύπτου, της Λιβύης και της Τυνησίας μέχρι την Ευρώπη. Η αιγυπτιακή εφημερίδα κάνει λόγο για έναν «γιγάντιο ιστό αράχνης». Πρόκειται για μια «αγορά με προσφορά και ζήτηση και η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται», προσθέτει.
Ένα από τα ονόματα πραγματικών δουλεμπόρων που φέρεται να συνδέεται με την τραγωδία της Πύλου , είναι του Λίβυου Μοχάμεντ Αμπού Σουλτάν, γνωστού ως «Αυτοκράτορα της Θάλασσας», ο οποίος φέρεται να είναι και ο ιδιοκτήτης του βυθισμένου σκάφους «Αντριάνα»
«Ο Μοχάμεντ Αμπού Σουλτάν, κατηγορείται ότι διαχειρίζεται ένα κύκλωμα λαθρεμπορίου στο Τομπρούκ με τα δύο αδέλφια του: Σαλέμ Αμπού Σουλτάν και τον Αλί Αμπού Σουλτάν», γράφει η αιγυπτιακή ιστοσελίδα Veto .
Πωλούν ό,τι έχουν για να φύγουν
Το Δέλτα του Νείλου είναι από τα σημαντικότερα σημεία εκκίνησης του συστήματος διακίνησης των ανθρώπων. Στα φτωχά χωριά της περιοχής κυκλοφορούν στα social media τα ονόματα των επαφών με τους λαθρέμπορους, για όσους θέλουν να φύγουν για την Ευρώπη. Οι άνθρωποι των λαθρεμπόρων εμφανίζονται φυσικά με ψεύτικα ονόματα.
Με τη φτώχεια να θερίζει στα χωριά του Νείλου , πολλές οικογένειες παίρνουν το ρίσκο της φυγής. «Το ταξίδι στη Μεσόγειο, όσο και αν είναι πολύ επικίνδυνο, συχνά φαίνεται να είναι η μόνη προοπτική για μια καλύτερη ζωή» , γράφει η αιγυπτιακή ιστοσελίδα. «Το τίμημα για το πέρασμα στην Ευρώπη είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Καταβάλλονται έως και 4.500 ευρώ. Πολλές οικογένειες μπορούν να το αντέξουν οικονομικά μόνο εάν πουλήσουν τα ζώα τους ή αν χρεωθούν. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν χρήματα , πουλώντας ό,τι έχουν, για να στείλουν ένα από τα παιδιά τους στην Ευρώπη».
«Καλοί» και «κακοί» λαθρέμποροι
Πρώτος προορισμός για τους Αιγύπτιους πρόσφυγες είναι τα σύνορα με τη Λιβύη. Εκεί, οι άνθρωποι παραδίδονται σε μια άλλη συμμορία και «φυλάσσονται προσωρινά» σε απομακρυσμένα σπίτια, όπως λέγεται στη φρασεολογία των λαθρεμπόρων. Στη συνέχεια , η μοίρα τους εξαρτάται σε ποιον λαθρέμπορο θα πέσουν. Αν πρόκειται για «έντιμο λαθρέμπορο», οι άνθρωποι αναγκάζονται να κάνουν πορεία 10-12 ώρες κάθε νύχτα μέσα στην έρημο, μέχρι να φτάσουν στο Τομπρούκ.
Στα παιδιά για ν` αντέξουν τις κακουχίες, χορηγείται συχνά τραμαδόλη, ένα οπιοειδές που είναι στην πραγματικότητα ισχυρό αναλγητικό. Όσοι καταφέρουν να φτάσουν στο Τομπρούκ ,επιβιβάζονται σε πλοιάρια για την Ευρώπη. Κατά την άφιξη στην Ευρώπη καταβάλλεται το δεύτερο μισό των συμφωνηθέντων χρημάτων.
Υπάρχουν βέβαια και οι «κακοί λαθρέμποροι» που θέλουν να βγάλουν γρήγορα χρήματα με άλλα μέσα. Αν πέσουν σε αυτούς, το ταξίδι για τους άτυχους πρόσφυγες τελειώνει στη Λιβύη ,σε ένα από τα προσωρινά στρατόπεδα. Πολλά παιδιά πωλούνται μάλιστα σε άλλες συμμορίες και καταλήγουν εργάτες γης, ζητιάνοι ή στην πορνεία στη Λιβύη. « Στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, ο κατάλογος των αγνοούμενων παιδιών και ανηλίκων στη Λιβύη ,είναι μεγάλος», γράφει η Asharq al Awsat .
Η τραγική μοίρα των παιδιών
Η εφημερίδα γράφει ότι κάποιες συμμορίες βασανίζουν τα παιδιά , βιντεοσκοπούν τα μαρτύριά τους και στη συνέχεια στέλνουν τα βίντεο στους συγγενείς τους και απειλούν ότι θα τα σκοτώσουν τα παιδιά αν δεν καταβάλουν λύτρα. Αν δεν γίνει η πληρωμή, μεταπωλούν τα παιδιά σε άλλες συμμορίες.
Αν τα παιδιά αυτά είναι τυχερά ,θα τα ανακαλύψει η λιβυκή αστυνομία σε κάποια επιδρομή της στα κρησφύγετα των λαθρεμπόρων μπορεί να σταλούν πίσω στην Αίγυπτο. Κάτι που δεν είναι σίγουρο βέβαια γιατί η Λιβύη κυβερνάται ουσιαστικά από ένα δίκτυο πολιτοφυλακών και λαθρεμπόρων.
Η ιστοσελίδα Mada Masr δημοσιεύει μάλιστα την περίπτωση ενός Αιγύπτιου που οι συμμορίες είχαν συλλάβει στη Λιβύη τον 14χρονο γιό του και απειλούσαν να τον σκοτώσουν, αν ο πατέρας δεν τους έδινε 4.000 ευρώ.
Ο άτυχος πατέρας συμφώνησε. «Δεν μπορούσα να αρνηθώ, απειλούσαν ότι θα πυροβολήσουν τον γιο μου», λέει στην ιστοσελίδα. Δανείστηκε τα χρήματα από πολλούς ανθρώπους του χωριού. Αργότερα έλαβε κλήση να μεταβεί στο νεκροταφείο του χωριού για να δώσει τα χρήματα σε μια γυναίκα με μαύρο πέπλο. Όταν έφτασε εκεί, είδε δύο οικογένειες που επίσης περίμεναν τη γυναίκα. Ζούσαν επίσης το ίδιο δράμα με τα παιδιά τους, που ήταν στα χέρια των δουλεμπόρων στη Λιβύη .
Λίγες μέρες αργότερα ο 14χρονος τηλεφώνησε στον πατέρα του, ο οποίος προσπάθησε να τον πείσει να επιστρέψει στην Αίγυπτο. Αλλά ο γιος επέμενε να ταξιδέψει στην Ευρώπη. «Ήθελε να αποκτήσει μια αξιοπρεπή εκπαίδευση, μια καλύτερη ζωή», όπως είπε στον πατέρα του. Σήμερα, ο 14χρονος Αιγύπτιος είναι ανάμεσα στους εκατοντάδες πρόσφυγες που αγνοούνται, μετά το ναυάγιο της Πύλου, στο βυθό της Μεσογείου…
Διαβάστε ακόμη