Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν στη διάθεσή τους πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες εργαζόμενοι των κινεζικών κολοσσών Huawei Technologies και ZTE εισέρχονταν και εξέρχονταν από εγκαταστάσεις στην Κούβα, για τις οποίες υπήρχε υποψία πως χρησιμοποιούνται από το Πεκίνο για κατασκοπεία. Την πληροφορία μεταδίδει, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, η Wall Street Journal, η οποία χθες σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της υποστήριξε ότι η Κίνα είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για την ανάπτυξη στρατιωτικής βάσης στην Κούβα.
Οι εν λόγω πληροφορίες ενίσχυσαν τις υποψίες της κυβέρνησης Τραμπ ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας διαδραμάτιζαν ρόλο στις ικανότητες της χώρας να κατασκοπεύει τις ΗΠΑ από την Κούβα και αλλού. Όπως επισημαίνει η WSJ δεν ήταν δυνατόν να διακριβωθεί εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν ακολουθεί την ίδια γραμμή.
Αν και ούτε η Huawei ούτε η ZTE είναι γνωστές για την ανάπτυξη προηγμένων εργαλείων που θα χρησιμοποιούσαν κυβερνήσεις για υποκλοπές, και οι δύο ειδικεύονται σε τεχνολογία, που είναι απαραίτητη για την διευκόλυνση μίας τέτοια επιχείρησης, όπως είναι οι servers και ο εξοπλισμός δικτύου, ο οποίος θα ήταν απαράιτητος για να μεταδώσει τα δεδομένα με ασφάλεια στην Κίνα.
Σε ανακοίνωσή της η Huawei αρνείται τις «εντελώς αβάσιμες κατηγορίες», προσθέτοντας ότι «παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην τήρηση όλων των νόμων και των κανονισμών», όπου και εάν λειτουργεί. Η ZTE δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Η Κίνα έχει διατηρήσει μία κατασκοπευτική βάση στην Κούβα τουλάχιστον από το 2019, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος, και οι δύο χώρες διαχειρίζονται ήδη τέσσερις σταθμούς υποκλοπών στο νησί, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στη WSJ.