Skip to main content

Συνομιλίες Σολτς-Λι στο Βερολίνο για βελτίωση της γερμανο-κινεζικής συνεργασίας

REUTERS/Fabrizio Bensch

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο «θέλει να ανεβάσει τις διμερείς σχέσεις σε ένα νέο επίπεδο»

H Γερμανία και η Κίνα θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις παγκόσμιες προκλήσεις, τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο.

«Να συνεχίσουμε τον διάλογο για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον καλά και να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις μαζί», τόνισε ο Σολτς και πρόσθεσε: «Οσο περισσότερο γνωρίζουμε ο ένας για τον άλλον και όσο πιο ανοιχτή είναι η ανταλλαγή απόψεων, τόσο λιγότερο θα είναι  περιθώριο για παρεξηγήσεις».

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο «θέλει να ανεβάσει τις διμερείς σχέσεις σε ένα νέο επίπεδο»

Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο,  η Κίνα και η Γερμανία θέλουν να αντιμετωπίσουν  από κοινού την κλιματική αλλαγή και να προωθήσουν τη συνεργασία στον περιβαλλοντικό τομέα.

Το φθινόπωρο πρόκειται μάλιστα να διεξαχθεί ένα  γερμανο-κινεζικό περιβαλλοντικό φόρουμ σε υπουργικό επίπεδο.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Σολτς είπε ότι κάλεσε την Κίνα να εκπληρώσει την ευθύνη της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να επηρεάσει τη Ρωσία. «Μπορεί να υπάρξει δίκαιη ειρήνη μόνο εάν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της. Είναι επίσης σημαντικό η Κίνα να μην παραδώσει κανένα όπλο στη Ρωσία», τόνισε οΓερμανός καγκελάριος.

Στη συνέχεια, ο Σολτς και ο Λι παρακολούθησαν μια εκδήλωση στο Υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή ηγετικών παραγόντων γερμανικών κολοσσών, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Μάρτιν Μπράντερμιλερ και κορυφαία στελέχη από εταιρείες όπως η BMW, η Siemens και η Merck.

«Η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται για οικονομική αποσύνδεση από την Κίνα», τόνισε ο Σολτς. Τόνισε πάντως ότι  υπάρχουν ακόμα «προκλήσεις» πρέπει να βελτιωθούν. Αυτές  περιλαμβάνουν την βελτίωση της πρόσβασης στην κινεζική  αγορά των γερμανικών εταιρειών και καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού.

Ο  Κινέζος πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ευρώπης-Γερμανίας. «Εάν ενισχύσουμε τη συνεργασία στην επιστήμη, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, θα συμβάλουμε στη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας», είπε ο Λι.