Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Γερμανοί συνταξιούχοι ζουν μονίμως στο εξωτερικό, αποκαλύπτει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», επικαλούμενη στοιχεία του Γερμανικού Συνδέσμου Ασφάλιξης και Συντάξεων (DRV).
«Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το 7% των 20 εκατομμυρίων συνταξιούχων στη Γερμανία που έχουν καταβάλει εισφορές στη χώρα αυτή κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής, ζουν σε χώρες του εξωτερικού» γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Πριν από 20 χρόνια, μόλις το ένα τρίτο αυτού του ποσοστού των συνταξιούχων, είχε επιλέξει να ζει στο εξωτερικό».
Τη διόγκωση του αριθμού αυτού προκάλεσε το γεγονός ότι «η πρώτη γενιά εκείνων των ξένων εργαζομένων που ήρθαν στη Γερμανία ως λεγόμενοι φιλοξενούμενοι εργάτες τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 – κυρίως από την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Τουρκία-επέστρεψαν στις γενέτειρές τους» σημειώνει η FAZ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Bertelsman, η φυγή των Γερμανών συνταξιούχων οφείλεται και στην αύξηση της φτώχειας. «Ενας στους πέντε συνταξιούχους στη Γερμανία από το 2031 και μετά θα απειλείται από τον κίνδυνο της φτώχειας», εκτιμά το γερμανικό ινστιτούτο.
Πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι στη Γερμανία αναγκάζονται να εργαστούν για να συμπληρώνουν τη σύνταξή τους: μέσα σε σχεδόν δύο δεκαετίες ο αριθμός των εργαζόμενων παππούδων και γιαγιάδων υπερτριπλασιάστηκε: το 2000 εργάζονταν 530.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και σήμερα πρέπει να ξεπερνούν κατά πολύ το 1,5 εκατομμύριο.
«Πολλοί από τους πρώην υπαλλήλους είναι τώρα σε ηλικία συνταξιοδότησης και η σύνταξή τους μεταφέρεται στο εξωτερικό μετά την επιστροφή τους στη χώρα τους», δήλωσε ο Κρίστιαν Αμσινκ, αναπληρωτής πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της DRV.
Ιταλία και Ισπανία
Σύμφωνα με την έκθεση της DRV, περίπου 1,23 εκατομμύρια συντάξεις μεταφέρθηκαν σε κάποια από τις άλλες 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάπου 200.000 συντάξεις κατατίθενται σε πιο μακρινές χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το υψηλότερο μερίδιο: 67.000 άνθρωποι λαμβάνουν γερμανική σύνταξη μόνο εκεί.
Φορολογικές ελαφρύνσεις
Πολλές χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Μάλτα ,η Ιταλία,α λλά και η Γαλλία και η Ρουμανία, έχουν θεσπίσει ειδικά φορολογικά κίνητρα για να προσελκύουν συνταξιούχους από τη Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά .
Στη χώρα μας είχαν υποβληθεί από την αρχή του χρόνου δεκάδες αιτήσεις, κυρίως από Γερμανούς και Σκανδιναβούς συνταξιούχους, μετά για τη νομοθεσία που θεσπίστηκε πρόσφατα και προβλέπει φορολογικό συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματος που απέκτησαν στο εξωτερικό. Ανάλογο φορολογικό καθεστώς έχει και η Πορτογαλία, ενώ η Ιταλία θέτει τοπικούς περιορισμούς και προκρίνει κυρίως την εγκατάστασή τους σε μικρές κοινότητες.