Ένα «διαφορετικό» Rafale παρουσιάστηκε στην διεθνή Αεροναυτική Εκθεση του Μπουρζέ στο Παρίσι: Δεν πρόκειται για μαχητικό αεροσκάφος, αλλά για το νέο premium SUV της Renault, που με 300 ίππους και πάνω από 50.000 ευρώ στη Γαλλία, μπορεί να γίνει κτήμα όσων θέλουν και μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους Rafale.
Δεν είναι τυχαίο που η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία έδωσε στο νέο της SUV το όνομα του γνωστού μαχητικού αεροσκάφους της Dassault Aviation. Η Renault ελπίζει το όχημά της να γνωρίσει την ίδια επιτυχία στις πωλήσεις με το γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος, που έχει γίνει «εθνικό σύμβολο» για την γαλλική αεροπορική βιομηχανία και από το 2015 και το πρώτο συμβόλαιο εξαγωγής, οι παραγγελίες του στο εξωτερικό, έχουν πολλαπλασιαστεί.
Για το Rafale, το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά το 2022: Οι παραγγελίες από το εξωτερικό για Rafale την περασμένη χρονιά έφτασαν τις 92: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν με την Dassault για 80 αεροσκάφη, η Ινδονησία αγόρασε έξι Rafale- πρώτη δόση από τα 42 μαχητικά αεροσκάφη που παρήγγειλε η Τζακάρτα- ενώ και η Ελλάδα υπέγραψε σύμβαση για άλλα έξι μαχητικά.
Η κατασκευή του Rafale απαιτεί μάλιστα 36 μήνες δουλειάς και 30.000 εξαρτήματα από όλη τη Γαλλία
Η διεθνής καριέρα του Rafale απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Η Dassault Aviation αναμένει επίσης την υπογραφή νέων συμβολαίων με την Ινδία. Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι η επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι, του Ινδού πρωθυπουργού, καλεσμένου του Εμμανουέλ Μακρόν στην παρέλαση της 14ης Ιουλίου, θα μπορούσε να δώσει το πλαίσιο για μια ανακοίνωση προς αυτή την κατεύθυνση.
Ανταγωνισμός με τα F-35
Στην αεροναυτική έκθεση του Μπουρζέ παρουσιάστηκαν επίσης τα σχέδια της νέας έκδοσης του Rafale, που ονομάζεται F5, που πρόκειται να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία από το 2030. Όπως λένε οι ειδικοί, πρόκειται για ένα αεροσκάφος που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την επιχειρησιακή και εμπορική ισορροπία με το αμερικανικό F-35.
Για σχεδόν δύο δεκαετίες, οι διεθνείς διαγωνισμοί μεταξύ του Rafale της γαλλικής Dassault και του F-35 της Lockheed-Martin είχαν καταλήξει συστηματικά υπέρ του αμερικανικού μαχητικού. Μέχρι σήμερα μάλιστα το αμερικανικό F-35 είχε γίνει πραγματικό πρότυπο για την ευρωπαϊκή αεροπορία, προς μεγάλη θλίψη των κατασκευαστών αεροσκαφών της Γηραιάς ηπείρου.
Το Rafale F5 θα είναι εξοπλισμένο με νέα πυρομαχικά και νέες ικανότητες που θα του επιτρέψουν να ξεπεράσει ορισμένες σχετικές αδυναμίες σε σύγκριση με το F-35. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον τομέα της αντιμετώπισης της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού καθώς το νέο Rafale θα βασίζεται στη χρήση παρεμβολών ραντάρ εκτός από τα συστήματα αυτοάμυνας, δίνοντας μεγάλες δυνατότητες στην εξουδετέρωση των ραντάρ του αντιπάλου.
Στις αρχές Μαρτίου ξεκίνησε επίσης ένα επιχειρησιακό πείραμα, σε πραγματικές συνθήκες, με μια πρώτη προσνήωση Rafale στο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ. Πραγματοποιήθηκαν περίπου 40 πτήσεις που κατέστησαν δυνατή την αξιολόγηση αυτού του νέου προτύπου υπό περίπλοκες συνθήκες χρήσης. « Αυτές οι σύνθετες εκτιμήσεις, σε αλληλεπίδραση με τις επιχειρησιακές μονάδες, συνάδουν πλήρως με την επιθυμία προετοιμασίας για συγκρούσεις υψηλής έντασης και τις απειλές που υπάρχουν στα σύγχρονα θέατρα πολέμου », υπογραμμίζει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.