Πρόοδο στη σχέση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου είδαν τόσον ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ όσο και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν, μετά την επίσκεψη στο Πεκίνο του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν. Οι διαφωνίες και οι κόκκινες γραμμές, ωστόσο, όπως η απροθυμία της Κίνας να συμβιβαστεί σε θέματα όπως η Ταϊβάν, παραμένουν.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο Μπλίνκεν εκτίμησε ότι το ταξίδι του είχε πετύχει τον στόχο του επειδή οι δύο πλευρές είχαν αποκαταστήσει ορισμένα επίπεδα επικοινωνίας ανώτερου επιπέδου. Αναγνώρισε όμως πως η πρόοδος είναι για την ώρα περιορισμένη, ιδίως όσον αφορά την αποκατάσταση της επικοινωνίας των στρατών των δύο χωρών.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε λόγο για πρόοδο που είναι «πολύ καλή». Ένας λιγομίλητος ηγέτης μίλησε με θερμά λόγια, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg. «Τα δύο μέρη σημείωσαν πρόοδο και κατέληξαν σε συνεννόηση σε συγκεκριμένα σημεία», ανέφερε ο Σι Τζινπίνγκ, χωρίς να διευκρινίσει ποια ακριβώς ήταν αυτά.
Αντίστοιχα ο Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι «βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», εκτιμώντας πως ο Μπλίνκεν έκανε «εξαιρετική δουλειά» στο Πεκίνο.
Η πιο θετκιή ένδειξη της επίσκεψης Μπλίνκεν στο Πεκίνο θεωρείται το γεγονός ότι ο αρχηγός του κινεζικού κράτους υποδέχθηκε τον προσκεκλημένο του στο Παλάτι του Λαού, το κτίριο όπου υποδέχεται ξένους ηγέτες, στα όρια της πλατείας Τιενανμέν. Το πιο θετικό αποτέλεσμα θεωρείται, ωστόσο, η δέσμευση για τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε συνομιλίες. Στο πλαίσιο αυτό ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ αποδέχθηκε πρόσκληση του ομολόγου του να πάει στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες. Αμερικανοί αξιωματούχοι όπως η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και ο απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι αναμένεται επίσης να ταξιδέψουν στην Κίνα σύντομα.
Από εκεί και πέρα, οι συζητήσεις σημείωσαν μικρή πρόοδο σε κάποια συγκεκριμένα πεδία. Οι δύο πλευρές συζήτησαν την αύξηση των επιβατικών πτήσεων και την ανάγκη για περισσότερες ανταλλαγές μεταξύ φοιτητών και στελεχών επιχειρήσεων, αν και δεν κατέληξαν τίποτα συγκεκριμένο. Επίσης, οι ΗΠΑ δεν πήραν το μόνο πράγμα που ήθελαν πραγματικά: να αποκαταστήσουν τις επικοινωνίες μεταξύ των στρατών των δύο χωρών που η Κίνα διέκοψε μετά την επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν τον περασμένο Αύγουστο, σημειώνει το Bloomberg.
Το ότι η επανέναρξη ορισμένων συνομιλιών μετρήθηκε ως επιτυχία είναι ένα ακόμη σημάδι του πόσο οξεία έχει γίνει η σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, προσθέτει το πρακτορείο υπενθυμίζοντας ότι βρίσκουμε απειλές παντού και θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν ακόμη και αυτή τη μέτρια πρόοδο: Ταϊβάν, ανθρώπινα δικαιώματα, η προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, η πολιτική για τα τσιπ και τόσα άλλα ζητήματα.
Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης των σχέσεων, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ να προειδοποιεί για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση εάν δεν υπάρξει διόρθωση πορείας, οι τακτικές συναντήσεις είναι τουλάχιστον πιθανό να καθησυχάσουν τις χώρες της περιοχής που ανησυχούν για πιθανή σύγκρουση. Η επίσκεψη Μπλίνκεν θέτει τις βάσεις για μια πιθανή συνάντηση Μπάιντεν-Σι στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδία τον Σεπτέμβριο και λειαίνει το δρόμο για τον Κινέζο ηγέτη να επισκεφθεί τις ΗΠΑ για το φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού τον Νοέμβριο.