ΗΠΑ και Κίνα έχουν σημειώσει πρόοδο στη σταθεροποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, υποστήριξε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά την συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Αυτό είναι «πολύ καλό», είπε. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, επομένως δεν είναι σαφές σε τι ακριβώς αναφερόταν.
Οι μόνες συμφωνίες που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπλίνκεν είναι τα σχέδια για τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και περισσότερες πτήσεις και πολιτιστικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα. Νωρίτερα συναντήθηκε με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Ουάνγκ Γι, ενώ την Κυριακή είχε συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ. Το πρωί της Δευτέρας έγινε γνωστό πως «κλείδωσε» επίσης η συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο.
Ο Σι χαρακτήρισε τις συναντήσεις του Μπλίνκεν με τους Ουάνγκ Γι και Τσιν Γκανγκ ως «ειλικρινείς και σε βάθος συζητήσεις».
«Ελπίζω ότι μέσω αυτής της επίσκεψης, κύριε Υπουργέ, θα συνεισφέρετε πιο θετικά στη σταθεροποίηση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», είπε ο Σι στον Αμερικανό υπουργό, σύμφωνα με δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι δύο πλευρές σημείωσαν επίσης πρόοδο και κατέληξαν σε συμφωνίες σε ορισμένα συγκεκριμένα θέματα. Αυτό είναι πολύ καλό», φαίνεται να λέει σε βίντεο από τη συνάντηση που αναρτήθηκε από την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας, χωρίς να γίνουν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Η κινεζική πλευρά έχει καταστήσει σαφή τη θέση μας και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ακολουθούν την κοινή συνεννόηση στην οποία είχαμε καταλήξει με τον πρόεδρο Μπάιντεν στο Μπαλί», είπε ο Σι, αναφερόμενος στη συνάντηση των δύο ηγετών στη σύνοδο κορυφής της G20 τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο τόνος από την επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Πεκίνο είναι θετικός, κάτι που σπανίζει, και αναμένεται ότι θα προωθήσει τις διμερείς σχέσεις σε μια πιο σταθερή βάση. Η Κίνα αντιμετωπίζει ένα ολοένα και πιο δύσκολο γεωπολιτικό τοπίο, καθώς οι ΗΠΑ εμποδίζουν την πρόσβαση του Πεκίνου σε τσιπ υψηλής τεχνολογίας λόγω ανησυχιών για ενδεχόμενη στρατιωτική επιθετικότητά του προς την Ταϊβάν και ασκούν πίεση στον Σι να καταδικάσει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υπενθυμίζει το Bloomberg.
Η συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Σι θέτει επίσης τις βάσεις για διαπροσωπικές συνομιλίες φέτος μεταξύ του Κινέζου ηγέτη και του Αμερικανού προέδρου.
Διαβάστε ακόμα:
ΗΠΑ – Κίνα: Κοινή ανάγκη η εκτόνωση της σύγκρουσης των «αυτοκρατοριών»