Να αποσύρουν την ειρηνευτική δύναμη MINUSMA από τη χώρα, ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη οι μεταβατικές, στρατιωτικές αρχές του Μαλί ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλαγιέ Ντιoπ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Η κυβέρνηση του Μαλί ζητά την χωρίς καθυστέρηση απόσυρση της MISUSMA» η οποία «απέτυχε» στην ειρηνευτική αποστολή της, είπε ο Ντιοπ, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι το Μπαμακό είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη.
Η απόφαση αυτή θεωρείται σημείο καμπής για το Μαλί. Η MINUSMA συγκροτήθηκε το 2013 με στόχο να σταθεροποιήσει τη χώρα μετά την εξέγερση των Τουαρέγκ, την προηγούμενη χρονιά, που εξελίχθηκε σε ανταρτοπόλεμο με τζιχαντιστικές οργανώσεις, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Η δυσφορία για την εντεινόμενη ανασφάλεια στο Μαλί οδήγησε σε δύο πραξικοπήματα, το 2020 και το 2021. Η στρατιωτική χούντα που κυβερνά σήμερα τη χώρα ήρθε σε αντιπαράθεση με τη MINUSMA και άλλους συμμάχους, όπως η Γαλλία.
Ο Ντιοπ είπε στο συμβούλιο ότι υπάρχει «κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των αρχών του Μαλί και της MINUSMA».
Η διατήρηση μιας ειρηνευτικής αποστολής χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας είναι «σχεδόν αδύνατη», σχολίασε ο επικεφαλής της MINUSMA. «Αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας όμως αυτό που πιστεύω –και όλοι συμφωνούν– είναι ότι η διατήρηση της ειρήνης βασίζεται στην αρχή της συγκατάθεσης της χώρας (που φιλοξενεί την αποστολή) και χωρίς αυτή τη συγκατάθεση οι επιχειρήσεις της είναι σχεδόν αδύνατες», είπε ο Ελ Γασίμ Γουέιν μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Πηγή: ΑΜΠΕ