Skip to main content

ΗΠΑ: Ελπίζουν στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τον Ιούλιο

Αξιωματούχοι από τη Σουηδία, την Τουρκία, τη Φινλανδία και το ΝΑΤΟ είχαν συγκεντρωθεί στην Άγκυρα με την ελπίδα να αμβλύνουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μέχρι τον Ιούλιο, παρά τις ανησυχίες της Τουρκίας, δήλωσε ο πρεσβευτής στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ.

«Ελπίζουμε ότι η Σουηδία μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ σύντομα», δήλωσε ο Φλέικ στον Νταν Μέρφι του CNBC την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι η Σουηδία έχει λάβει μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια.

«Αναμένουμε και ελπίζουμε πλήρως ότι μέχρι να έρθει η Βίλνιους … η Σουηδία θα είναι μέλος».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αποκρούσει την Τετάρτη τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις να επικυρώσει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν η αμυντική συμμαχία συγκληθεί για τη σύνοδο κορυφής του 2023 στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου.

Αξιωματούχοι από τη Σουηδία, την Τουρκία, τη Φινλανδία και το ΝΑΤΟ είχαν συγκεντρωθεί στην Άγκυρα με την ελπίδα να αμβλύνουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας.

«Η Σουηδία έχει προσδοκίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμμορφωθούμε με αυτές», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία είχαν υπογράψει πέρυσι συμφωνία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με την οποία δεσμεύονταν να αντιμετωπίσουν τα αιτήματα της Τουρκίας για την ασφάλεια.

Οι αντιρρήσεις της Άγκυρας είναι σύνθετες, αλλά επικεντρώνονται κυρίως στην υποστήριξη της Σουηδίας προς κουρδικές ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.