Skip to main content

Frontex: Υπερδιπλάσιοι φέτος οι μετανάστες που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο

Φωτ. αρχείου: Christian Ghodes/Sea-Watch.org via REUTERS

«O μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2017», σύμφωνα με ανακοίνωση της Frontex.

Ο αριθμός των μεταναστών οι οποίοι διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο έχει υπερδιπλασιαστεί το 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex.

Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν περισσότερες των 50.300 εισόδων μέσω της κεντρικής Μεσογείου, «ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2017», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Frontex.

«Η Κεντρική Μεσόγειος παραμένει η κύρια μεταναστευτική οδός προς την Ε.Ε.» πρόσθεσε η Frontex, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει σχεδόν τις μισές από όλες τις αφίξεις μεταναστών χωρίς έγγραφα που αναφέρθηκαν το 2023. Ο συνολικός αριθμός των αφίξεων που αναφέρθηκαν στη Frontex ανέρχεται στις 102.000 και είναι αυξημένες κατά 12% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Κατά τη Frontex, η δεύτερη πιο ενεργή διαδρομή είναι μέσω των Δυτικών Βαλκανίων, με περισσότερες από 30.700 αφίξεις. Ο αριθμός των φετινών αφίξεων στα Δυτικά Βαλκάνια είναι μειωμένος κατά 25% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με τη Frontex, όλες οι μεταναστευτικές διαδρομές εκτός από αυτήν της κεντρικής Μεσογείου παρουσίασαν μειωμένες ροές – από 6% στη Δυτική Μεσόγειο έως 47% στη Δυτική Αφρική. Η μείωση «σχετίζεται κυρίως με μεγάλες περιόδους κακών καιρικών συνθηκών, που έκαναν ακόμη πιο επικίνδυνα τα ταξίδια αυτά».

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Frontex, η μεταναστευτική πίεση στην περιοχή παρέμεινε «υψηλή». «Μπορούμε να περιμένουμε αύξηση της δραστηριότητας των λαθρεμπόρων στην περιοχή τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Μπορούσε να αποτραπεί η τραγωδία στην Πύλο; Τι ισχύει για τις διασώσεις και τα «δουλεμπορικά»