Ξαφνικά «συγκλονιστήκαμε»: Ένα αλιευτικό που ξεκίνησε από το Τομπρούκ της Λιβύης, βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου και πνίγηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. «Ας ανοίξουμε τα μάτια μας. Είναι ένας πόλεμος χωρίς έλεος», λέει ο γνωστός Ιταλός δημοσιογράφος Μαουρίτσιο Παλιασότι. «Τουλάχιστον 20.000 «καταραμένοι της θάλασσας» έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2015 στη Μεσόγειο, γράφει ο Παλιασότι στο βιβλίο του «Ο Αθέατος πόλεμος» που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες.
Και η μαύρη λίστα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται. Όσο οι δουλέμποροι θα φορτώνουν τα σαπιοκάραβά τους με απελπισμένους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν τη ζωή τους για να φτάσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη. «Το ταξίδι από τη Λιβύη ή την Τυνησία μέσω της κεντρικής Μεσογείου στην Ευρώπη, είναι η πιο θανατηφόρα μεταναστευτική οδός στον κόσμο», αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγε. Η διαδρομή της δυτικής Μεσογείου χρησιμοποιείται επίσης από «καταραμένους» που θέλουν να φτάσουν στην Ισπανία από το Μαρόκο ή την Αλγερία.
Ο υγρός τάφος της Μεσογείου: Τα πιο πολύνεκρα ναυάγια με μετανάστες (Infographic)
Ο εμφύλιος στη Λιβύη
Η τραγωδία ανοικτά της Πύλου είναι το αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, ανάμεσα σε διάφορες φατρίες και φυλές που επωφελούνται από τους μετανάστες: «Είναι το αποτέλεσμα του πολέμου μεταξύ του υποστηριζόμενου από κάποιες δυτικές δυνάμεις στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και των δουλεμπόρων στην ανατολική Λιβύη», λέει ο Παλιασότι.
«Ή για να είμαστε πιο ακριβείς είναι το αποτέλεσμα του πολέμου μεταξύ της κυρίαρχης φυλής των διακινητών με επικεφαλής τον στρατηγό Χάφταρ και τριών μικρότερων φυλών Λιβύων διακινητών που επιμένουν να μην θέλουν να του δώσουν το μονοπώλιο των επιχειρήσεων», προσθέτει ο Ιταλός δημοσιογράφος. Υπενθυμίζει ότι όταν τον Οκτώβριο του 2011 οι Ισλαμιστές εξόντωναν τον Λίβυο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, ουδείς σκεφτόταν το χάος που θα ακολουθούσε.
Το «έγκλημα» του Καντάφι δεν ήταν απλά ότι ήταν ένας δικτάτορας. Το έγκλημά του, αποκαλύφθηκε πριν λίγα χρόνια σε μια σειρά απόρρητων emails της τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, που κυκλοφόρησε από τα Wikileaks: Ο Καντάφι ήθελε να δημιουργήσει ένα νόμισμα με βάση το χρυσό για να ανταγωνιστεί το ευρώ και το δολάριο ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα στο Αφρική.
Ο λόγος αυτός, μαζί με τον έλεγχο του Λιβυκού πετρελαίου, ώθησαν τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί μαζί με την Χίλαρι Κλίντον να αναγκάσουν το ΝΑΤΟ να επέμβει στη Λίβύη για την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι. Ενός, αναμφίβολα αυταρχικού ηγέτη, που κυβέρνησε επί 42 χρόνια τη Λιβύη, αλλά μετέτρεψε τη χώρα στο πλουσιότερο κράτος της Αφρικής. Η Λιβύη είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην Μαύρη ήπειρο. Δώδεκα χρόνια μετά, έχει αποδειχθεί ότι ο στόχος της Δύσης δεν ήταν ξεκάθαρα να βοηθήσει τον λιβυκό λαό, αλλά να εγκαταστήσει ένα καθεστώς ανδρείκελων και να αποκτήσει τον έλεγχο των φυσικών πόρων της Λιβύης.
«Ευρώπη –φρούριο»
Και η απάντηση της ΕΕ; Προσπαθεί να κάνει την Ευρώπη «φρούριο», ξεχνώντας τις ευθύνες της στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Στέλνει πολεμικά σκάφη για να σταματήσουν τους μετανάστες καταμεσής στη θάλασσα, εξοπλίζει με στρατιωτικά οχήματα, drones και ταχύπλοα ,τις αρχές στις διάφορες βορειο-αφρικανικές χώρες , όχι για να σώσουν, αλλά να σταματήσουν με κάθε τρόπο, όσους θέλουν να περάσουν «απέναντι».
Να μην διασχίσουν τη θάλασσα. Και όμως! Θα ήταν αρκετό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει να δημιουργήσει μια ναυτική αποστολή που θα περισυνέλεγε τους ναυαγούς στη θάλασσα και θα τους έφερνε σε ασφάλεια σε ευρωπαϊκό έδαφος. Εκεί θα μπορούσε να επιτραπεί σε άσους χρειάζονται πραγματικά προστασία να ζητήσουν άσυλο και να επαναπατριστούν οι υπόλοιποι .Αντίθετα , η ΕΕ προτιμά να ξοδεύει τεράστια ποσά για την αποτροπή. Και χύνει κροκοδείλια δάκρυα, μπροστά στους χιλιάδες πνιγμένους πρόσφυγες. Αλλά τους αντιμετωπίζει ως «εχθρούς»
Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που εγκρίθηκε κατ` αρχήν από τους 27 την περασμένη Πέμπτη, ρίχνει και πάλι όλο το βάρος στις χώρες της πρώτης άφιξης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Οι χώρες μας καλούνται να δημιουργήσουν κλειστά κέντρα υποδοχής των αιτούντων άσυλο και θα μπορούν να ξαναστέλνουν όσους αποκλείονται σε « ασφαλείς τρίτες χώρες, μη μέλη της ΕΕ». Οσο για τις χώρες μέλη που δεν θα δέχονται πρόσφυγες που θα έχουν λάβει άσυλο; Θα πληρώνουν πρόστιμο 20.000 ευρώ το «κεφάλι» .Και καθάρισαν!
«Δυστυχώς, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν αντιμετωπίζουν τους μετανάστες ως ανθρώπινα όντα. Αλλά ως εχθρούς, εναντίον των οποίων διεξάγουμε έναν ανελέητο πόλεμο. Έναν πόλεμο στον οποίο κερδίζουμε χάρη στη στρατιωτική μας υπεροχή ,στην πρώτη γραμμή-τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί που παλεύουν οι «καταραμένοι» νυχθημερόν με τα κύματα…