Skip to main content

Χάρβαρντ: Ο διευθυντής του νεκροτομείου διώκεται για εμπορία ανθρώπινων οργάνων 

REUTERS/Brian Snyder

Φέρεται να έπαιρνε ανθρώπινα μέλη και οστά από πτώματα που είχαν δωριστεί στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κι έπειτα τα πουλούσε στο Διαδίκτυο.

Ο διευθυντής του νεκροτομείου της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και άλλοι τέσσερις κατηγορούνται για εμπορία ανθρωπίνων οργάνων και λειψάνων. Ανάμεσά τους και η σύζυγός του.

Ο Σέντρικ Λοτζ, διευθυντής ως τον Μάιο του νεκροτομείου της σχολής ιατρικής του Χάρβαρντ, φέρεται να έπαιρνε ανθρώπινα μέλη και οστά από πτώματα που είχαν δωριστεί στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κι έπειτα τα πουλούσε στο Διαδίκτυο.

Οι φοιτητές του Χάρβαρντ χρησιμοποιούν σώματα που δωρίζονται στο ίδρυμα για να μελετήσουν και να εξασκήσουν τις ιατρικές διαδικασίες. Όταν η σχολή ολοκληρώνει τη χρήση, τα πτώματα συχνά αποτεφρώνονται και τα λείψανα επιστρέφονται στις οικογένειές τους ή θάβονται στο ιατρικό νεκροταφείο του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αυτός και η σύζυγός του, Ντενίζ, πούλησαν ανθρώπινα όργανα σε αγοραστές στην Πενσυλβάνια και τη Μασαχουσέτη. Η δράση τους φέρεται να έλαβε χώρα από το 2018 έως το 2021.

«Μερικά εγκλήματα είναι αδύνατο να κατανοηθούν», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Πενσιλβάνια, Τζέραρντ Κάραμ, σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου που γνωστοποιεί τη σύλληψη και την απαγγελία κατηγοριών στον Σέντρικ Λοτζ και στη σύζυγό του.

Το ζευγάρι και άλλα τέσσερα πρόσωπα διώκονται μεταξύ άλλων για «συνέργεια στην κλοπή και την παράνομη μεταφορά κλεμμένων ειδών», αναφέρει το δελτίο Τύπου, που επιβεβαιώνει πληροφορίες της Boston Globe, της εφημερίδας της Νέας Αγγλίας, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Οι Λοτζ κι ένα ακόμη πρόσωπο, η Κατρίνα Μακλίν από τη Μασαχουσέτη, συνελήφθησαν χθες Τετάρτη, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Πώς σχολιάζει το Χάρβαρντ

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδωσαν στη δημοσιότητα, υπό τον τίτλο «Μια αποτροπιαστική προδοσία», οι πρυτάνεις των σχολών ιατρικής του Χάρβαρντ, ο Τζορτζ Ντάλι και ο Έντουαρντ Χάντερτ, αναφέρουν ότι με «φρίκη» ενημερώθηκαν ότι «κάτι προκαλεί τόσο μεγάλη ταραχή μπόρεσε να γίνει στο πανεπιστήμιο» που «είναι αφοσιωμένο στην περίθαλψη και στην υπηρεσία» των ανθρώπων.

Ο κΛοτζ απολύθηκε στις αρχές Μαΐου από το ίδρυμα και οι αρχές «θεωρούν πως έδρασε χωρίς τη βοήθεια οποιοδήποτε» στο πανεπιστήμιο, διευκρίνισαν, ενώ τόνισαν πως τα υπόλοιπα πρόσωπα που διώκονται στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση δεν είχαν «καμιά σχέση με το Χάρβαρντ».